Ortosksiju stručnjaci opisuju kao opsesivno stanje u kojem postoji neumorena želja za "zdravom ishranom". Ovo stanje nije sada zvanično dijagnostifikovano, ali stručnjaci koriste ovaj izraz kako bi opisali određeni poremećaj u ishrani.

Podrazumeva se da je zdrava ishrana preduslov za opšte zdravlje, prevenciju oboljenja i dugovečnost, ali i po pitanju zdrave ishrane treba uspostaviti razumne granice i ne odlaziti u patološku krajnost.

1996. godine američki lekar S. Bratman uveo je u medicinsku upotrebu koncept "nervne ortoreksije", koji se odnosi na ljude koji pate od opsesivne želje za zdravom hranom, što više liči na opsesiju.

Nervna ortoreksija se najbolje opisuje kao velika opsesija zdravim načinom ishrane, što za sobom povlači i velika ograničenja pri upotrebi hrane.

Za osobu sa ortoreksijom pitanje "zdrave ishrane" pretvara se u opsežni problem, a zabrinutost i opsesivnost načinom ishrane počinje negativno da utiče na svakodnevno funkcionisanje i druga razna interesovanja u životu.

Ljudi koji imaju problem ovog tipa najčešće sastavljaju plan ishrane po kriterijumima korisnosti proizvoda, dok ukusi idu u poslednji plan. Svako kršenje protokola i plana u ishrani kod osoba sa ortoreksijom izaziva uznemirenost i osećaj krivice.

Simptomi koji ukazuju na ortoreksiju:

  • trošenje nerazumne količine vremena i novca na pravljenje jelovnika i kupovinu potrebne hrane
  • osećaj krivice ili sramote u slučaju nenamernog kršenja utvrđenog protokola o hrani
  • osećaj zadovoljstva i samopravednosti usled upotrebe "zdrave hrane", paralelno, gubitak interesovanja za druga životna interesovanja

PageBreak

8 simptoma koji ukazuju na ortoreksiju: mentalni poremećaj koji ne treba ignorisati
Foto: Shutterstock 8-simptoma-koji-ukazuju-na-ortoreksiju-mentalni-poremecaj-koji-ne-treba-ignorisati3

strah od nemogućnosti pridržanja ustaljenog plana ishrane

  • distanciranje od rodbine i prijatelja povezanih sa različitim pogledima na pravila ishrane
  • odbijanje hrane koju su kupili ili pripremili drugi ljudi
  • osećaj depresije, promene raspoloženja, anksioznost
  • potreba ka pojačanoj fizičkoj aktivnosti da bi se sagorele dodatne kalorije

Ukoliko imate simptomeortoreksije i stalno ste zabrinuti i opsednuti mislima o tome šta ćete jesti, sastavom namirnica i strogim režimima ishrane,. važno je da se konsultujete sa psihologm ili psihoterapeutom.

Ortoreksija ima tendenciju da napreduje i zato je važno određene mere preduzeti an vreme.

Izvor: Lovesensa