Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

3 vrste emocionalnih rana iz detinjstva: posledice se osećaju i kada odrastete

3 tipa emotivnih rana oz detinjstva koje značajno utiču na naš život kao odrasle osobe!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ne živi u prošlosti; uživaj u tenutku, živi SADA; gledaj pozitivno ka budućnosti... Svaka od ovih životni lekcija koje ste do sada sigurno čuli ezbroj puta su zaista tačne - Sve dok ste zarobljeni (zaglavljeni) u mislima i iskustvima iz prošlosti, otežano žćete napredovati i kreirati nove životne pobede.

Ali šta je sa onima koji ne mogu tek tako da se oslobode prošlosti? Sa ljudima u čijim dušama je prošlost ostavila trag u vidu nezaceljenihemotivnihrana?

Najčešće su to osobe koje su zadobuile određen emotivne rane u detinjstvu, a iste te rane blokiraju ih da ostvare uspeh u mnogim životnim poljima kada su odrasli ljudi.

Povezane vesti

Svako iskustvo itz prošlosti zasigurno čini jednu nit koja je učestvovala u kreiranju naše ličnosti, bez obzira da li je loše ili dobro.

Propšlost je tu da bi nas opominjala, podsećala u nešto nas naučila, ali kada počne da redstavlja emotivniteret, tada nastaju i životne nelagodnosti, osećaj zbubnjenosti, nesnađenosti i najčešće se u nizu ređaju nova razočaranja.

Postoji tri tipa emotivnih rana koje ako zadobijemo u detinjstvu, značajno utiču na nas i naš život kao odrasle osobe:

1. Emotivne rane usled velike nezavisnosti

Ovakve emotivne rane nastaju kao posledica velike nezavisnosti u detinjstvu, odnosno kada roditelji imaju preteranu dominaciju i kontrolu nad detetom. Roditelji su tu kako bi voleli, usmeravali i učili svoje dete, ali konstantno ugrožavanje slobode može da bude rizično po emotivni razvoj.

Posledice ovih emotivnih rana često ostaju prisutne i kod odraslog čoveka u vidu otežanog dponošenja odluka, nedostatka samopouzdanja, pasivna priroda i potreba za kontrolom ljudi oko sebe.

Emotivne rane ovog tipa negativno utiču na poslovne planove i delatnosti, na romantične odnose, ali i na ponavljanje pogrešnih obrazaca kod vaspitanja dece.

2. Emocionalne rane koje su povezane sa niskim samopoštovanjem

Kada se dete kroz odrastanje suočava sa raznim vidovima odbacivanja, to može ostaviti brojen emotivne rane koje će negativno uticati na samorazvoj i piosmatranje ljubavi kao odrasle osobe.

Dosledna odbacivanja od porodice, voljenih osoba ili vršnjaka u detinjstvu, može uzrokovati niz problema poput nedostatka samopouzdanja i dubokih emocionalnih rana koje je teško isceliti. Osećaj krivice u detinjstvu, stalno kritikovanje, uvrede i ponižavanje donose emotivne probleme na duže staze.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj