Iskustva pokazuju da u životu imamo 3 vrste romantične ljubavi, odnosno tri tipa ljubavi koje na našu dušu ostavljaju trag zauvek, piše Lovesensa.

Od svake zavisi kako će se razvijati ona sledeća, ali svaka se u našem životu događa sa velikim razlogom.

Evo koje tri ljubavi u životu sreće skoro svaka osoba:

Zaljubljivanje prvi put: Ljubav izgleda kao idealna

Prva ljubav nam se događa u mladosti, najčešće u srednjoj školi. U početku izgleda kao ljubav iz bajke, liči baš na one divne priče koje su nam roditelji čitali pred spavanje.

Princ sretne princezu i čarolija se javlja već pri prvom poljupcu. U tim godinama smatramo da je prva ljubav jedina ljubav koju ćemo imati u životu. Već planiramo zajedničku budućnost, upoznajemo princa ili princezu sa roditeljima, prijateljima, mislimo da nijedna prepreka nije jača od nas, ali dogodi se jadan "bum" koji bajku poput magičnog ogledala rasprši u komadiće.

Najblaža varijanta prve ljubavi jeste kada odlučite da je došlo do prezasiženja id a zajedno želite da krenete novim putem, preselite se u drugi grad i putevi vam se jednostavno rastave. Međutim, krah prve ljubavi može biti i jako bolan, što se može negativno odraziti na buduće odnose ako osoba nije u stanju da se oslobodi prošlosti i zaceli stare rane.

Ljubav broj 2 - Teška ljubav

Druga verzija ljubavi je teška ljubav, ona koja nas uči lekcijama i načinu na koji treba da volimo i budemo voljeni. Kao što je gore pomenuto, i prva ljubav može postati teška ljubav. Ili, ukoliko se prva ljubav završila bez teških emocija, onda je moguće da nas uskoro očekuje teška ljubav koja je večiti učitelj.

U ovom tipu ljubavi suočavamo se sa lažima, bolom, manipulacijom i emotivnim povredama. Iako msilimo da pravimo dobre odluke, ova ljubav će nas zapravo naučiti kako da pravilno postupamo u emotivnim odnosima.

PageBreak

Svako od nas u životu sretne 3 važne romantične ljubavi: Evo koja je prava i dugovečna
Foto: Shutterstock svako-od-nas-u-zivotu-sretne-3-vazne-romanticne-ljubavi-evo-koja-je-prava-i-dugovecna2

Često je emotivni odnos u ovakvoj vezi toksičan, narcistički i ne poznaje ravnotežu. Teška ljubav je veliki emocionalni rolerkoster, na kojoj je jedna strana uvek žrtva manipulacije. Glavna odlika ove veze je što mislimo da će se stvari iznenada promeniti i da će odjednom biti bolje, ali iznova i iznova donosimo pogrešne zaključke.

Kada odlučite da se oslobodite ove veze, onda ste naučili velike lekcije i spremni ste za treću, najlepšu fazu ljubavi.

Treća faza ljubavi - zreo odnos koji traje

Ovu ljubav nikada ne vidimo da dolazi. Ona na prvi pogled izgleda nemoguće, varnice se ne pojavljuju tako lako i nemate taj osećaj da će vas "oboriti sa nogu".

To je odnos sa osobom sa kojim se jednostavno poklapamo i nemamo neka idealna očekivanja kako bi ona trebala da se ponaša i ne želite da je menjate. Jednostavno prihvatate jedno drugo baš takvim kakvi jeste i to postaje srž vaše ljubavi.

Treća faza ljubavi ruši naše unapred stvorene predstave o emotivnim odnosima i pokazuje nam da ljubav zapravo ne mora da izgleda baš onako kako smo mi zamislili.

To je ljubav koja kuca na vrata našeg života, bez obzira koliko nam dugo treba vremena da ih otvorimo.

Mi moramo biti spremni za ljubav i ljubav mora da bude spremna za nas.

Sigurno ste nekad videli baku i deku kako šetaju ulicama zagrljeni i gledaju se zaljubljeno kao prvog dana. Baš to je treća faza ljubav, jednostavna ljubav u kojoj ne jurimo ka ideaizaciji, nikoga ne menjamo, niti se sami prilagođavamo.

Ova ljubav je apsolutno prihvatanje i apsolutno davanje sebe, ne menjajući svoju prirodu, ali podrazumeva i spremnost za zajednički duhovni rast. Baš to se može definisati kao čarobna formula istinske i dugovečne ljubavi.

Izvor: Lovesensa