Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SVAKA OSOBA U SEBI IMA POSEBAN DAR - Da li ste sanjar, ratnik, iscelitelj ili ljubavnik: Saznajte koji je vaš arhetip i kako vam može pomoći

Saznajte koji ste arhetip ličnosti i koji je vaš poseban dar!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Šta je arhetip?

Arhetip je tipičan primer određene osobe ili stvari. Kada koristim izraz "majčina figura" ili "ratnik", "buntovnik" ili "mistik", ne samo da znate šta ove reči znače, već imate osećaj za vrednosti, značenja i osobine ličnosti povezane sa svakom od njih. jasno vam je da "majčina figura" ne znači samo "majka", već je povezana sa negovanjem, bezuslovnom ljubavlju, brigom i samopožrtvovanjem. Znate da "ratnik" nije samo borac, već karakter nepokolebljive hrabrosti, odlučnosti, vođe i napora da nastavi borbu i osvajanje. Na ovaj način svaka od ovih ideja je arhetipska.

Pročitajte još:

TEST LIČNOSTI ČUVENOG PSIHIJATRA: Rošarhova mrlja - Šta prvo vidite na ovoj slici

TEST - Odgovorite samo na 1 pitanje: Otkriva šta vam je najvažnije U životu i tajnu vaše ličnosti

Prvi se idejom arhetipova ličnosti bavio čuveni grečki filozof Platon, a kasnije i otac psihologija Karkl Gustav Jung koji je verovao da svako od nas sadrži kolekciju dominantnih arhetipova u našim ličnostima koji su jedinstveni. Na primer, jedna osoba može imati jake majke, spasioce i umetnike arhetipskeenergije u svojoj ličnosti, dok druga osoba može imati jake arhetipove ratnika, mistika i šaljivih ljudi. Takođe, različiti arhetipovi pojavljuju s eu različitim fazama života. Na primer, arhetip ratnika u nama se može probuditi u 30-im godinama kada se suočimo sa nekim izazovom.

Poznavanje arhetipa pomaže nam da iskoristimo svoje istinske potencijale i opstvarimo od života ono što želimo. Važno je da se oslobodimo iluzije beznačajnosti i prestanemo da gubimo i gušimo svoju autentičnost, već da pratimo svoje arhetipove kao lične heroje i iskoristii darove koji nam oni daju kako bismo izrazili svoje pozitivnepotencijale i stalno bili u fazi napredovanja.

Predstavljamo vam 12 arhetipova prema Jungu koje je u svojoj knjizi "Buđenje heroja iznutra" protumačuio Carol Pearson!

Otkrijte koji je vaš dominantan arhetip:

Sanjar
Cilj: Biti srećan.
Strah: Činiti nešto pogrešno.
Dar: Vera, optimizam, nada, poverenje, otvorenost.
Senka: Negiranje onoga što se stvarno događa, suviše poverenja.

Ovo je nevina osoba koja želi da bude slobodna, srećna i voljena. Ovaj arhetip javlja se u zlatno doba u kojem je pojedinac srećan i ima razvijeno poverenje, a svet je sigurno dobro mesto. Sanjar nije kritičan prema grupi kojoj se pridružuju sve dok im se sviđa. Ali želeći da se uklopi, on mora da odluči koje osobine da žrtvuje da bi to učinio. Na kraju shvata kako svet nije savršeno i bajkovito mesto kao iz njegovog sna i onda prelazi u arhetip Siroče.

Siroče
Cilj: Pripadanje. Da povrate svoj život.
Strah: Isticanje, izostavljanje, eksploatacija.
Dar: Realizam, iskrenost, pragmatičnost, otpornost, sposobnost udruživanja sa drugima kako bi se regenerisali.
Senka: Cinizam, gubitak sebe, igranje žrtve.

Siroče je pouzdani prizemni realista. Izbegavaju situacije koje će ih povrediti, ali moraju da nauče da se obnavljaju povezivanjem sa drugima. Radeći ovo, oni stiču snažan osećaj sopstva u zajednici i ta snaga stvara arhetip ratnika ili heroja.

Ratnik/Heroj
Cilj: Pobeda.
Strah: slabost, ranjivost.
Dar: Hrabrost, disciplina, odlučnost, veština.
Senka: Nemoralno korišćenje ratničkih veština da biste postigli svoj cilj, zavisnost od postignuća.

Jednom kada Siroče ima manje idealistički pogled na svet i pouzdan osećaj sopstva u zajednici, pojavljuje se Ratnik. Ratnik ima hrabrosti i disciplinu da postavlja ciljeve, postiže i bori se za sebe. Jednom kada se pojavi pozitivan snažan izraz Ratnika, pojedinac ima osećaj da brine o drugima i postaje Negovatelj.

Iscelitelj
Cilj: Pomoći drugima.
Strah: sebičnost.
Dar: Saosećanje, velikodušnost, negovanje.
Senka: Igra mučenika, iskorišćavanje, sakrivanje krivice, kompulzivno spašavanje.

Jednom kada pojedinac stekne disciplinu i nagon da se bori za sebe, može naučiti da deluje sa smislom, bori se za druge i stavlja druge i više dobro ispred sebe. U ovom trenutku osoba je razvila osećaj sopstva dovoljno da započne svoje veće putovanje ui razvije arhetip Tragača.

Tragač/Istraživač
Cilj: Sloboda da se iskusi i istraži sve što život nudi.
Strah: Usklađenost, praznina, biti zarobljen.
Dar: Autonomija, ambicija, identitet.
Senka: besciljno lutanje ili perfekcionizam.

Osoba je stekla osećaj sopstva, ali traži još i mora skočiti u nepoznatu i hrabru usamljenost da bi tražila nove puteve, često pronalazeći se u tom procesu. Oni mogu pretpostaviti da će prosvetljenje postati bolje, što će rezultirati prelaskom sa jednog načina samopoboljšanja na drugi, ali nikada ne obavezujući se dovoljno da bilo šta postigne. U nekom trenutku tragač doživljava patnju i traži revoluciju da promeni ono što ne funkcioniše. Ovo dovodi do arhetipa Buntovnika.

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj