Šta je arhetip?

Arhetip je tipičan primer određene osobe ili stvari. Kada koristim izraz "majčina figura" ili "ratnik", "buntovnik" ili "mistik", ne samo da znate šta ove reči znače, već imate osećaj za vrednosti, značenja i osobine ličnosti povezane sa svakom od njih. jasno vam je da "majčina figura" ne znači samo "majka", već je povezana sa negovanjem, bezuslovnom ljubavlju, brigom i samopožrtvovanjem. Znate da "ratnik" nije samo borac, već karakter nepokolebljive hrabrosti, odlučnosti, vođe i napora da nastavi borbu i osvajanje. Na ovaj način svaka od ovih ideja je arhetipska.

Pročitajte još:

TEST LIČNOSTI ČUVENOG PSIHIJATRA: Rošarhova mrlja - Šta prvo vidite na ovoj slici

TEST - Odgovorite samo na 1 pitanje: Otkriva šta vam je najvažnije U životu i tajnu vaše ličnosti

Prvi se idejom arhetipova ličnosti bavio čuveni grečki filozof Platon, a kasnije i otac psihologija Karkl Gustav Jung koji je verovao da svako od nas sadrži kolekciju dominantnih arhetipova u našim ličnostima koji su jedinstveni. Na primer, jedna osoba može imati jake majke, spasioce i umetnike arhetipskeenergije u svojoj ličnosti, dok druga osoba može imati jake arhetipove ratnika, mistika i šaljivih ljudi. Takođe, različiti arhetipovi pojavljuju s eu različitim fazama života. Na primer, arhetip ratnika u nama se može probuditi u 30-im godinama kada se suočimo sa nekim izazovom.

Poznavanje arhetipa pomaže nam da iskoristimo svoje istinske potencijale i opstvarimo od života ono što želimo. Važno je da se oslobodimo iluzije beznačajnosti i prestanemo da gubimo i gušimo svoju autentičnost, već da pratimo svoje arhetipove kao lične heroje i iskoristii darove koji nam oni daju kako bismo izrazili svoje pozitivnepotencijale i stalno bili u fazi napredovanja.

Predstavljamo vam 12 arhetipova prema Jungu koje je u svojoj knjizi "Buđenje heroja iznutra" protumačuio Carol Pearson!

Otkrijte koji je vaš dominantan arhetip:

Sanjar
Cilj: Biti srećan.
Strah: Činiti nešto pogrešno.
Dar: Vera, optimizam, nada, poverenje, otvorenost.
Senka: Negiranje onoga što se stvarno događa, suviše poverenja.

Ovo je nevina osoba koja želi da bude slobodna, srećna i voljena. Ovaj arhetip javlja se u zlatno doba u kojem je pojedinac srećan i ima razvijeno poverenje, a svet je sigurno dobro mesto. Sanjar nije kritičan prema grupi kojoj se pridružuju sve dok im se sviđa. Ali želeći da se uklopi, on mora da odluči koje osobine da žrtvuje da bi to učinio. Na kraju shvata kako svet nije savršeno i bajkovito mesto kao iz njegovog sna i onda prelazi u arhetip Siroče.

Siroče
Cilj: Pripadanje. Da povrate svoj život.
Strah: Isticanje, izostavljanje, eksploatacija.
Dar: Realizam, iskrenost, pragmatičnost, otpornost, sposobnost udruživanja sa drugima kako bi se regenerisali.
Senka: Cinizam, gubitak sebe, igranje žrtve.

Siroče je pouzdani prizemni realista. Izbegavaju situacije koje će ih povrediti, ali moraju da nauče da se obnavljaju povezivanjem sa drugima. Radeći ovo, oni stiču snažan osećaj sopstva u zajednici i ta snaga stvara arhetip ratnika ili heroja.

Ratnik/Heroj
Cilj: Pobeda.
Strah: slabost, ranjivost.
Dar: Hrabrost, disciplina, odlučnost, veština.
Senka: Nemoralno korišćenje ratničkih veština da biste postigli svoj cilj, zavisnost od postignuća.

Jednom kada Siroče ima manje idealistički pogled na svet i pouzdan osećaj sopstva u zajednici, pojavljuje se Ratnik. Ratnik ima hrabrosti i disciplinu da postavlja ciljeve, postiže i bori se za sebe. Jednom kada se pojavi pozitivan snažan izraz Ratnika, pojedinac ima osećaj da brine o drugima i postaje Negovatelj.

Iscelitelj
Cilj: Pomoći drugima.
Strah: sebičnost.
Dar: Saosećanje, velikodušnost, negovanje.
Senka: Igra mučenika, iskorišćavanje, sakrivanje krivice, kompulzivno spašavanje.

Jednom kada pojedinac stekne disciplinu i nagon da se bori za sebe, može naučiti da deluje sa smislom, bori se za druge i stavlja druge i više dobro ispred sebe. U ovom trenutku osoba je razvila osećaj sopstva dovoljno da započne svoje veće putovanje ui razvije arhetip Tragača.

Tragač/Istraživač
Cilj: Sloboda da se iskusi i istraži sve što život nudi.
Strah: Usklađenost, praznina, biti zarobljen.
Dar: Autonomija, ambicija, identitet.
Senka: besciljno lutanje ili perfekcionizam.

Osoba je stekla osećaj sopstva, ali traži još i mora skočiti u nepoznatu i hrabru usamljenost da bi tražila nove puteve, često pronalazeći se u tom procesu. Oni mogu pretpostaviti da će prosvetljenje postati bolje, što će rezultirati prelaskom sa jednog načina samopoboljšanja na drugi, ali nikada ne obavezujući se dovoljno da bilo šta postigne. U nekom trenutku tragač doživljava patnju i traži revoluciju da promeni ono što ne funkcioniše. Ovo dovodi do arhetipa Buntovnika.

PageBreak

SVAKA OSOBA U SEBI IMA POSEBAN DAR - Da li ste sanjar, ratnik, iscelitelj ili ljubavnik: Saznajte koji je vaš arhetip i kako vam može pomoći
Foto: Shutterstock koji-je-vas-arhetip-dar-jung-licnost_1341458864

Buntovnik

Cilj: srušiti ono što ne funkcioniše. Metamorfoza.
Strah: uništenje.
Dar: Poniznost, metamorfoza, revolucija.
Senka: Svi oblici samouništenja - zavisnosti, prinude, zlostavljanje sebe i drugih.

Buntovnik poseduje bes zbog struktura koje više ne služe njihovom životu i želi da ih skine kako bi ustupio mesto novom. To može biti bolno i rezultirati uništavanjem sebe i drugih. Ako pobunjenik može da procesira bol i oslobodi je, on može ponovo prigrliti ljubav.

Ljubavnik
Cilj: Blaženstvo u vezama, poslu ili okruženju koji vole.
Strah: Osećam se nevoljeno, neželjeno.
Poklon: Strast, zalaganje, entuzijazam, zahvalnost, prisnost, senzualno zadovoljstvo.
Senka: Zavisnost od veza / seksa, nemogućnost odbijanja strasti, osećaj uništenosti ako ljubavnik ode.

Jednom kada se Razarač transformiše, oni mogu pronaći svoju pravu ljubav i strast i predati se ovome. Ovo može biti strast prema drugoj osobi ili prema bilo kom aspektu života. Ovo rađa istinsko JA.

Stvoritelj
Cilj: Identitet, ostvariti viziju i stvoriti stvari trajne vrednosti.
Strah: neautentičnost, osrednje izvršenje.
Poklon: Kreativnost, mašta, vizija, individualnost, estetika, veština, poziv.
Senka: Opsesivnost i radoholizam.

Iz strasti Ljubavnika može nastati arhetip Stvoritelja koji izražava istinski potencijal i pronalazi pravi identitet u odnosu na spoljni svet.

Vladar
Cilj: red, prosperitetna porodica i / ili zajednica.
Strah: Haos, svrgavanje.
Dar: Odgovornost, kontrola i vođstvo.
Senka: rigidnost, autoritarnost, pravo.

Sada nas je Stvoritelj uskladio sa našim istinskim sopstvom koje možemo voditi sa mesta odgovornosti i snage.

Mađioničar

Cilj: Transformacija. Da ostvarim snove.
Strah: neželjeni negativni ishodi.
Dar: Lična i transformativna snaga, pronalaženje dobrih situacija.
Senka: Smanjivanje naših mogućnosti, kiša energija, manipulacija i nepoštenje.
Snagom vladara naš Mađioničar se aktivira, a mi znamo kako da izlečimo sebe i druge i ostvarimo snove. Ovde naš svet može da procveta.

Mudrac

Cilj: Istina.
Strah: obmana.
Dar: Mudrost, znanje, skepticizam.
Senka: hladan, racionalan sudija.

Uprkos tome što snove ostvaruje, osoba i dalje žudi za konačnom istinom i produbljuje svoju potragu. Ovaj arhetip može doneti veliku mudrost i inteligenciju.

Luda

Cilj: Radost, zabava.
Strah: Dosada, neživost.
Dar: Sloboda, humor, prisustvo, radost.
Senka: Proždrljivost, lenjost, neozbiljnost, gubljenje vremena.

kada Mudrac stekne znanje, osoba može da živi u trenutku sa punom radosti. Oni mogu olakšati život drugima, zabaviti se, igrati se i šaliti.

Kada svet vidite kroz arhetipove, možete videti kada drugi glume ove uloge. Ovo može pomoći da se depersonalizuju njihova negativna ponašanja i igre.

Jedinstvenu kolekciju arhetipova i njihovu senku možda ćete prepoznati i u svom životu. Važno je zapamtiti da je kolekcija arhetipova i putovanja svake osobe jedinstvena. Kao što je Jung rekao, "Ne upoređujte. Ne merite. Nijedan drugi način nije poput vašeg. Svi drugi načini će vas prevariti i iskušati. Morate ispuniti svrhu koja je u vama".

Izvor: Lovesensa/Prilagođeno sa https://www.wellbeing.com.au/