Da li imate jutra u kojima odmah nakon buđenja imate listu obaveza koja vas opterećuje, svesni ste da ćete na poslu doživeti stres, nemate vremena za sve obaveze, a najmanje za ispunjavanje svojih želja i potreba.

Postoje ta jutra u kojima bismo najradije ostali u krevetu i prespavali dan, ali ignorisanje života neće doneti rešenja, već samo dublje probleme.

Pročitajte još:

5 FANTASTIČNIH NAVIKA BUDISTIČKIH MONAHA: Mogu zauvek da vam promene život

10 budističkih pravila za sreću u LJUBAVI: Kada bi Buda išao na romantične sastanke...

Nedostatak motivacije, previše očekivanja i nametnuta uverenja i obrasci ponašanja često nas sprečavaju da krenemo putem naše istinske životne svrhe.

Ali, ne treba zaboraviti da sve zavisi od nas. Mi smo taj pokretač promena, kreatori svojih života i zvezda koja sija najlepše kada živi kroz svoje istinsko JA.

Ali, kako pronaći mir, sreću i promeniti život na bolje.

U budističkoj praksi hiljadama godina koriste se principi za pozitivnu transformaciju koju i vi možete primeniti u svom životu.

Evo koja 3 budistička principa mogu da nam promene život na bolje:

Princip broj 1. Sve je nestalno

Život je reka koja neprestano teče, ali menja svoje tokove, ušća i pritoke. Kada vam neko u izazovnom trenutku života kaže "Ne odustaj, biće bolje.", to vam izgleda kao obična fraza, ali ove reči zaista imaju čudesnu isceliteljsku moć. Svaki dan je poseban i verovatno će ovo što za vas trenutno predstavlja prepreku sutra biti davna uspomena.

Sa kojom god preprekom ili bolnim emocijama se sada suočavate, sve će to proći, jer život je nestalan - on stalno teče.

Kada ovo osvestite, biće vam mnogo lakše da dođete do rešenja.

Princip broj 2. Pronađite uzrok svog zadovoljstva

Kada vam neko slomi srce, vi ste nesrećni jer ste se vezali za osobu čija su se osećanja promenila i ona vas više ne voli.

Kada doživite finansijski gubitak, niste zadovoljni jer ste se vezali za materijalne stvari koje su podložne promenama i nestabilne.

PageBreak

3 BUDISTIČKA PRINCIPA KOJA ĆE VAM ZAUVEK PROMENITI ŽIVOT: Evo kako da smanjite brige i budete srećniji
Foto: Shutterstock 3-budisticka-principa-promeniti-zivot-smanjite-brige-sreca3

Kad ostarite, možete biti nesrećni jer ste se vezali za telo koje je bilo mlado i privlačno, ali sada izgleda staro i naborano.

Osvestite uzrok svog nezadovoljstva i zapitajte sebe - Da li ja to mogu da promenim? Da li zaista na dobar način posmatram stvari oko sebe?

I najvažnije - Da li u životu imam više razloga za sreću nego za tugu?

Često smo zagledani u jedan problem koji uzrokuje nesreću, a da ne primećujemo koliko u životu postoji stvari na kojima smo zahvalni. Na primer, ako ste raskinuli sa partnerom koga ste voleli, pokušajte da se fokusirate na stvari koje vam i bez njega donose sreću - na činjenicu da ste se jutros probudili živi, na svoju porodicu, posao, dobro zdravlje, ambicije koje ste ostvarili...

Često dugo gledamo u zatvorena vrata, da i ne primetimo koliko se novih vrata sjajnih mogućnosti otvara oko nas.

Princip broj 3. Prihvatite promene

Često smo u zabludi i verujemo da naše "JA", odnosno da je naš identitet nepromenljiv.

Sa svojim JA povezujemo razne životne stvari i okolnosti , poput posla, socijalnog statusa, partnera... Imate osećaj da bez ovih stvari vi više ne biste imali svoje istinsko JA, ali to je iluzija koju sami kreirate u svom umu.

Kada se vežete za iluziju, povećava se rizik od razočaranja i patnje.

Budisti veruju da je sve nestalno i da se sve menja, uključujući i vaše "JA". Jednom kada ovo osvestite kroz praksu fokusiranja na sopstveno biće i meditaciju, smanjićete svoje brige i shvatićete da zaslužujete da budete srećni u svakom trenutku svog života.

Izvor: Lovesensa