Ranija psihološka istraživanja pokazuju da parovikoji su u vezi ili braku najveću krizu imaju u 7 godini veze, ali novija ispitivanja pokazuju da se određeni izazovi mogu javiti i nakon 10 godina provedenih zajedno. Stručnjaci sugerišu da baš taj period, blizu proslavljanja 10 godišnjice, može odrediti sudbinu daljeg odnosa.

Suočeni sa svakodnevnim obavezima, poslom, napretkom u karijeri, decom, zadacima oko kuće, često zaboravimo na bliskost, romantičnetrenutke i nežnost sa partnerom.

Pročitajte još:

Kada će vam se dogoditi prava ljubav: ovu grešku više ne smete da ponavljate

Odgovorite iskreno: 25 pitanja otkrivaju u kakvom je stanju vaša ljubavna veza ili brak

Evo na koje testove i izazove u ljubavi treba da obrate pažnju parovi koji su dugo zajedno:

1. Nedovoljno pažnje

Ovde nije reč samo o seksualnoj energiji, već o malim gestovima ljubavi i znacima pažnje. Kada osetite da ste više cimeri nego partneri, vreme je da pokušate da poboljšate bliskost, ali važno je da u tome učestvuju obe strane.

2. Rutina

Često se u vezi pojavi rutina koja može da prija, ali ukoliko je svaki dan isti, može doći do prezasićenja. Ako svakog dana dolazite sa posla, jedete zajendo u ist vreme, raspremate dom, posećujete se deci, sedite pred TV-om i idete na spavanje - upali ste u zamku rutine. Razbijte monotoniju i otputujte zajendo negde za vikend, po mogućnosti sami. Isprobajte neke nove aktivnosti poput kuglanja, planinarenja, neke nove društvene igre ili počnite zajendo da trenirate.

3. Nedostatak pažnje i empatije

U ljubavnom odnosu je važno povremeno podsetiti partnera koliko ga volite i koliko vam znači, ali je podjednako bitno da budete zainteresovani za njegova osećanja i da ga saslušate na primer kada ima problema na poslu, nalazi se pred teškom odlukom ili jednostavno želi kroz razgovor da skine teret sa duše. Stručnjaci kažu da brakovi imaju tendenciju da ne uspeju kada jedan (ili oba) partnera prestane da brinu jedno za drugo i tada se ljubav i prijateljstvo lako pretvore u ljutnju i zameranje.

4. Prestali ste zajedno da se smejete

Mnogi smatraju da je ovo nebitno, ali zajednički smeh je spona ljubavi i bliksosti. Počnite ponovo da se družite, zajedno se oproajte u društvenim igrama, takmičite se, pogledajte zajendo neki sešan film... Smejte se jedno drugom i zajedno se smejte životu. Osmeh je lekovit za život i za ljubav.

5. Seks više nije kao pre

Intimnost treba negovati, hraniti i održavati. Iako seks nije najvažniji u odnosu, kada nedostaje može doći doproblema

Dodajte dašak svežine u vaš odnos. To mogu biti mirisne sveće i aromatizovano ulje, tuširanje u dvoje, vođenje ljubavi van spavaće sobe, vino, nove poze ili ispujavanje neostvarenih maštarija... Kroz posvećeenost zajendičkoj seksualnoj konekciji možete značajno obnoviti bliskost.

6. Niste otvoreni i iskreni prema partneru

Romantična veza bez zdrave i kvalitetne komunikacije ne može da se održi, a odnos postaje toksičan kada se u njega upetljaju neiskrenost i laži. Budite otvoreni i iskrni jedno prema drugom, tako će svaki izazov biti mali za vas.

Izvor: Lovesensa