Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osnovni principi stvaralačkog vaspitanja

Kako da ljubavlju i brigom doprete do deteta - bez dresure, prinude ili pogrešnih metoda...

  Izvor: Shutterstock

U Centar za stvaralačku porodicu u Beogradu svakodnevno sa raznih strana pristižu roditelji koji žele da poprave ono što je pokvareno, da nauče ono što nisu znali, ili da dovode mališane da bi im se pomoglo. Milica Novković koja već tri decenije uči ljude o stvaralačkoj porodici razgovara sa njima, drži predavanja i podstiće na promene. Vrlo jednostavnim savetima ona gradi vaš put do deteta ali i njegov u zdrav i pravi svet.

1. Poželjno je da dete do sedme, a još bolje do dvanaeste godine, bude zaštićeno porodičnom matricom tako što će agresivni mediji biti pod kontrolom roditelja. Znamo da je roditelju nekad lepše i lakše dok dete mirno sedi i pohlepno guta sve što nude mediji. Samo ljudi koji nemaju znanje, nemaju ni odgovornosti.

2. Prinuda i sve vrste uslovljavanja moraju zauvek nestati kao sredstva vaspitanja dece. Time se potpuno stvaraju pozitivni emocionalni uslovi za razvoj pozitivnih emocija kod dece.

3. Primeniti principe stvaralačkog vaspitanja u porodici znači učenje imitiranjem nadgraditi učenjem samoradom, kroz koje će dete spoznati sve svoje izvorne nagone. To znači da dete sve radi samo, a roditelj podstiče samo rad deteta.

4. Bezuslovno čekajte da dete samo obavi posao.

5. Centralno mesto u stvaralačkom vaspitanju zauzima stvaralačka demokratija čiju srž predstavlja samorad, samoučenje, samoobrazovanje, rad u odsustvu autoritarnosti.

6. Greška koju načini dete nije razlog za kaznu. Kazna ne postoji. Nagrada kao pozitivno uslovljavanje takođe je isključena jer podstiče pohlepu i rad bez ljubavi.

7. Roditelj je po prirodi stvari vodič svome detetu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj