Između pukih želja i ozbiljnih namera glavnu razliku čini upravo snažna motivacija koja nas pokreće da uložimo trud, vreme, energiju... resurse koji su ograničeni, a neophodni za svaku našu akciju. Ma koliko da vam se čini da u poslu, porodičnim obavezama, svakodnevnoj rutini nemate baš mnogo izbora, postoje načini da im priđete tako da jačate motivaciju umesto da ona iz dana u dan slabi.

Radite stvari koje volite.

Naravno, lakše je reći nego uraditi ovo ali pokušajte da se fokusirate koliko god možete na aktivnosti u kojima uživate i kojima se posebno radujete. Mnogo je lakše sebe motivisati upravo u sferama koje volimo nego u onima u kojima se osećamo krajnje ravnodušnim.

  • Vaš posao. Možda nije idealno vreme da se posvetite karijeri iz snova ali posvetite što više vremena obavezama koje volite a prepustite drugima one koje baš ne volite.
  • Vaši ciljevi. Ukoliko želite nešto da postignete, pronađite rutinu koja vam odgovara, načine u kojima ćete uživati... a ne one u kojima ćete se "gušiti".
  • Vaša obećanja. Pregledajte svoj spisak "to do" i nađite način da eliminišite neke stavke. Ako ste nešto redovno radili godinama unazad, ne znači da tu praksu ne možete da prekinete.

Fokusirajte se na krajnji rezultat, odnosno samo ispunjenje cilja.

Umesto da razmišljate o dosadnoj ili teškoj obavezi koju morate da obavite do kraja dana, fokusirajte se na vaš krajnji cilj. Na primer, ako sada se rešite neke dosadne obaveze kasnije se nećete morati više njom baviti.

Obavite prvo lakše obaveze, odnosno ispunite obećanja koja ne traže puno truda i muke.

Ukoliko vam je teško da započnete dan pun obaveza, krenite prvo od onih koja od vas traže malo vremena i muke. Na primer, napišite mail poslovnom partneru ili obavite razgovor pre nego se posvetite nekom iscrpljujućem projektu.

PageBreak

Zamka prevelikih ciljeva

Kako početi, ili zamena za recept broj tri.

Umesto da prvo obavite najlakšu obavezu, obavite ipak najtežu na samom početku. Jer čim se rešite nje, sve obaveze će vam delovati lako u poređenju s tim. Najteža ne mora uvek da bude isključivo ona koja od vas zahteva fizički ili intelektualni napor. Ponekad običan razgovor koji treba da obavite može da vas najviše namuči.

Obavezno napravite pauze tokom rada.

Kada ste odmorni i puni entuzijazma lako je motivisati sebe... ali kako dan odmiče to je sve teže i možete da osetite kako vam motivacija iz časa u čas opada. Pauze tokom posla su obavezno sredstvo za vraćanje energije. Ako mislite da nemate vremena za pauzu, znači da je kucnuo poslednji čas da napravite jednu!

Ne preuzimajte više obaveza nego što možete da postignete.

Mnogi ljudi preuzimaju na sebe više obaveza nego što može da podnesu. Tako se dešava da pored nekoliko obaveza na poslu, dodamo sebi još toliko kod kuće i naravno uz put pokušamo da ostvarimo još nekoliko životnih ciljeva. Koliko god da ste motivisani, ne zaboravite da imate 24 časa da obavite sve, a to sve uključuje i vreme za spavanje, odmor. Takođe, treba da imate uvek u vidu da neke stvari neće ići glatko kako mislite te je preporučljivo da uvek imate viška vremena u rasporedu za neočekivane prepreke. U slučaju životnih odluka, savet je da uvek imate samo jedan veliki cilj. Čim ga postignete, vreme je da zamislite novi. Samo tako ćete uspeti da ostvarite neki cilj - nemojte pokušavati da istovremeno smršate, promenite posao, vidite ceo svet...

... i nagradite sebe.

Ukoliko vam je teško da se fokusirate na neki određeni cilj, obećajte sebi da ćete nagraditi sebe nečim na kraju, kada konačno ispunite svoje obećanje. To može da bude običan voćni kup, neka knjiga, šetnja oko bloka... bilo šta što volite, što vam godi.