Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izazov za roditelje: talentovano dete

Talentovano dete je roditeljski ponos, radost, privilegija. Istovremeno, gajiti takvo dete nije lako i predstavlja veliki izazov...

  Izvor: Shutterstock

Prema savremenim teorijama dečje psihologije i pedagogije, svako dete je inteligentno i svako je talentovano. Ipak, važnije od priznavanja činjenice postojeće inteligencije ili talenta jeste njihovo dalje razvijanje. Ukoliko izostanu potrebna podrška, pre svega roditelja i obrazovnog sistema, ovi potencijali se vremenom "uprosečuju" ili potpuno gase.

Srbija o kojoj maštam je zemlja nasmejanih ljudi, čistih ulica, kulturnih postignuća, zemlja zakona, visokog standarda i ljubaznosti. Ima prosvetu u kojoj su nastavnici poštovani a njihov rad odgovarajuće vrednovan. Nalik razvijenim zemljama Evrope i sveta, Srbija iz moje mašte ima individualne programe za talentovanu decu. Izdvaja novac, kadar i vreme za dalji razvoj njihovih potencijala.

Ali Srbija u kojoj živim daleko je od Srbije iz moje mašte. Štrajkovi u prosveti, nemotivisani nastavnici, usmerenost na decu sa problemima a ne sa darom, utiče da se talenat (a najčešće i svaka druga pozitivna natprosečnost) u Srbiji ne prepoznaje kao kvalitet. Zemlja u kojoj živim već decenijama dozvoljava da joj najtalentovaniji i najbolji odlaze iz zemlje da bi negde drugde bili poštovani.

Šta je talenat? Prema jednoj od brojnih definicija, talenat je "potencijal za izuzetnost". Znači prepoznavanja talentovanog deteta su brojni i javljaju se ili kao opšti (lakoća učenja, brzo pamćenje, uviđanje detalja, uočavanje uzroka i povezanosti pojava...) ili kao specifični - u okviru različitih oblasti. Tako neka deca već od najranijeg uzrasta svojim crtežom uveliko premašuju svoj uzrast, drugi sa lakoćom "barataju" brojevima, treći postižu izuzetne sportske rezultate...

Najintenzivniji period za razvoj talenta je u predškolskom uzrastu i nižim razredima osnovne škole. Uostalom, verovatno ste i vi primetili da deca sa tri godine uče sa lakoćom, uz zabavu i igru, dok je većini njih sa dvanaest ili petnaest godina učenje sinonim za mučenje. Odnosno, kada krenu u školu, onaj "potencijal za izuzetnost" postepeno bledi. Zašto je to tako? Obrazovni sistemi osmišljeni su tako da decu "uproseče", isti su za sve, ma kako naša deca bila različita. Samim tim, kako školovanje dalje odmiče, broj dece kojoj škola ne odgovara i postaje mučenje više je pravilo nego izuzetak.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj