Koliko osećanja utiču na naša čula, tema je koja već dugo zanima psihologe. Tako su, na primer, istraživači dokazali da ispitanici koje muči usamljenost procenjuju da je prostorija u kojoj se nalaze hladnija nego što zapravo jeste, dok su u drugom eksperimentu knjige sa specijalnom važnošću ocenjivali kao teže nego druge istih gabarita.
U novoj studiji čiji su rezultati objavljeni u decembru 2013. godine u časopisu "Emocija", istraživač sa holandskog Univerziteta Kai Čin Čan je proveravao kako ispitanici ocenjuju ukus bombona i podelio ih u tri grupe. Prva je dobila zadatak da piše o romantičnoj ljubavi, druga o ljubomori, a treća o emocionalno neutralnoj temi. Pokazalo se da su upravo oni iz prve grupe ocenili bombone kao najslađe, dok druge dve grupe nisu pokazale razlike u proceni posle zadatka.
U ponovljenoj studiji, učesnicima je data na probu obična destilovana voda, pri čemu su ih eksperimentatori slagali rekavši da je u pitanju specijalno novo piće. Na pitanje da li bi ukus opisali kao sladak, gorak ili kiseo, upravo su ispitanici u grupi sa romantičnom ljubavnom temom opisali vodu kao "slatko piće".
Efekat, verovatno, potiče od kognitivne obrade čulnih doživljaja, objašnjava Čan. Moguće je da veza ljubavi i slatkog ukusa potiče još iz najranijeg detinjstva, imajući na umu da su i majčino mleko i veštačka hrana za bebe slatkog ukusa pa novorođenče nauči da povezuje takav ukus s majčinom ljubavlju.
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.