Argentinski pisac dr Horhe Bukaj, koji je takođe psihijatar i psihoterapeut sa velikim iskustvom, napisao je u jednoj od svojih knjiga o važnim istinama do kojih je došao u životu. Svaku od ovih istina možete primetiti i kod sebe, a to su zapravo stvari na koje ne možete da utičete, koje ne možete promeniti:

Prva istina je: Stvari su takve kakve jesu. Nisu onakvi kakve ja želim da budu, niti su onakve kakve su bile, niti kakve će biti. Sve je kako jeste.

Druga istina je: Dobre stvari nisu baš besplatne. Cena se mora platiti. Ne uvek ekonomski, ne u novcu, ali to se mora platiti. Dobre stvari nisu besplatne. I to morate da razumete. Suprotan pogled je detinjast. Želim to i zato što me voliš, moraš mi to dati besplatno. Ovo nije život, ovo nije istina. Život se menja. Ako nešto vredi, morate platiti cenu. Loše stvari su ponekad besplatne. Ali dobre stvari nisu besplatne.

I treća istina je: Ne možete da radite šta god želite. Međutim, uvek možete izbeći stvari koje ne želite da radite. Ne možete sve, ali uvek možete reći Ne. Naša je privilegija da budemo ljudsko biće, a to je takođe i naše pravo.

Izvor: Sensa.si