Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta treba da uradimo pre nego što iskusimo sreću

Da li je vaša čaša do pola puna ili do pola prazna? Promenite pitanje: da li iza čaše stoji i bokal s vodom?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Šon Ekor, autor knjige "Pre sreće: 5 skrivenih ključeva za dostizanje uspeha, širenje sreće i stalne pozitivne promene" (2013) tvrdi da planiranje puta ka uspehu može da vodi do sreće. Njegovo istraživanje pokazuje da ako pronađemo novo značenje u okidačima stresa i povežemo to sa razlozima zbog čega nešto kod nas izaziva stres, možemo da doživimo pozitivne promene.

Da li je vaša čaša do pola puna ili do pola prazna? Na ovo čuveno pitanje pomoću kojeg detektujemo da li je osoba pre sklona optimizmu ili pesimizmu, Šon Ekor daje potpuno neočekivan odgovor: to, najčešće, nije bitno!

Šon je osvojio desetak priznanja kao predavač na Harvardskom univerzitetu gde predaje pozitivnu psihologiju, a 2007. godine osnovao je "Good think", fondaciju čiji je cilj da ljude učini srećnim. Do sada je održao predavanja u više od 50 zemalja. On tvrdi da optimizam i nada dolaze "pre" sreće i čvrsto veruje da su pozitivne promene u ličnosti moguće. Tačnije, on smatra da je za sreću potrebno nešto više od optimizma.

Nije važno, smatra Šon, da li je čaša do pola puna ili do pola prazna. Naime, važno je da li uz nju stoji i bokal s vodom, jer ćemo u tom slučaju moći da je napunimo do vrha.

Problem je, tvrdi harvardski predavač, u tome što ljudski mozak može da procesuira samo ograničeni broj informacija (tačnije, 40 bita u sekundi) dok se naši nervni završeci "kupaju" u moru od 11 miliona informacija... Ono na šta mozak obrati pažnju, to postaje realnost. Na osnovu toga, najbolji način da promenimo svoju realnost jeste da, za početak, shvatimo da postoje brojne realnosti i da između njih biramo onu koju želimo. Tako se možemo usredsrediti na promašaj koji smo upravo napravili, ali možemo i da upregnemo mentalnu snagu u razmišljanje o dve nove šanse koje su nam se istovremeno ukazale. Prva opcija vodi ka paralizi, a druga ka pozitivnoj promeni.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj