Naše vreme, pažnja i energija se stalno prilagođavaju i takmiče kako bi zahtevi svakodnevnog života bili zadovoljeni, i zato nećemo moći uvek da održavamo savršeni balans.

Unutrašnja ravnoteža i balans tela...

Koja je moja svrha? Šta me ispunjava? Ovo su samo neka od pitanja koja sebi postavljamo kako bi se bolje fokusirali na viziju našeg života i to kakav bi on trebalo da bude, a osećaj za ravnotežu je alat koji nam pomaže da viziju i realizujemo. Predagog, psiholog i autor, doktorka Rendi Kemen, često pomaže ljudima širom sveta u tome kako da održavaju dobru ravnotežu u životu.

"Ravnoteža nikada nije statična, niti predstavlja savršeno stanje bića. Onda kada očekujemo savršenstvo uglavnom se dogodi nešto potpuno suprotno, što loše da utiče na sposobnost čoveka da napreduje, a proces pronalaženja dobre ravnoteže je nekada lak, a nekad ne... Iz perspektive prihologa - zdrav razum prirodno teži dobrom, i ne vezuje se nizakakav ishod", piše doktorka Kemen na blogu Hafington post.

Pravila života u prirodnoj ravnoteži...

Svima se dogodi i uspeh i pad. Na svako iskustvo treba gledati kao na lekciju života uz pomoć koje rastemo.

Deset ključnih saveta uz pomoć kojih ćete biti bolji u održavanju ravnoteže u životu su:

1. Započnite dan s namerom da budete srećni.

Kada se i dogodi nešto negativno - samo se setite svoje namere. Osećanja i misli su oblici energije koju su u konstantnom pokretu.

Dozvolite lošim mislima i emocijama da prođu kroz vaš um, ali bez velikog zadržavanja. Ovom vežbom radite na sopstvenoj otpornosti, i povećavate optimizam i pozitivu.

2. Vežbajte da dišete iz stomaka.

Ovo je najbrži i najmoćniji način opuštanja tokom dana. Udahnite duboko pet do deset puta i osetićete kako vam se obnavlja energija. Takođe, bićete bolje koncentrisani, i više strpljivi. Duboko disanje pomaže i u tome da bolje savladamo teške trenutke. Najbolje od svega - kada duboko dišemo tada smo i mirniji, te nemamo osećaj da vreme prebrzo prolazi i da treba da žurimo.

3. Vodite dnevnik zahvalnosti.

Dnevnik zahvalnosti usko je povezan s osećanjem sreće, i generalno optimizmom. Svake večeri zapisujte utiske dana koji je prošao u dve do tri rečenice. Obratite pažnju kakvo osećanje one bude nakon, na primer, šest neelja.

Kako da vodite dnevnik srca...

Verujte, reakcija će biti pozitivna, jer dnevnik nikako neće dopustiti pozitivnim iskustvima da izmaknu.

4. Jedite hranu koja će obržavati nivo vaše energije na visokom nivou.

Zdrave namirnice su jednake dobrom raspoloženju, i održavaju nivo energije na zavidnom nivou. Šećer i ugljeni hidrati vas mogu dotući toliko da se osećate teško, poput džaka krompira.

Hrana i energija: koji će tip ishrane razbuditi vaš organizam...

Zato sposobnost dobre koncentracije i raspoloženja održavajte hraneći se proteinima, zdravim mastima i zelenišom.