U eseju "Strukturne forme ženske psihe" Toni Vulf, dugogodišnja saradnica Karla Gustava Junga, naglašava da je ženska psiha drukčija od muške. Za samospoznaju i samorealizaciju važno je da žena prepozna koja strukturna forma najviše odgovara njenoj ličnosti.

Svaka od nas ima sva četiri aspekta koja Vulf opisuje, pitanje je samo u kojoj meri ćemo ih osvestiti i uskladiti s načinom života i temperamentom. Potpuno ispunjenje je proces koji traje čitavog života, konstantan je razvoj i rad na sebi, ali njegov rezultat je veličanstven. U pitanju je celovitost bića.

Požrtvovani prijatelji mističnog duha: saznajte kakve su žene Ribe...

U srednjevekovnom misticizmu duša je deo kojim osećamo Boga, i koji nam služi za "nošenje Boga u nama". Mesto gde dolazimo do srži svog bića, i u isto se vreme povezujemo s "izvorom". Duša je psiha, ženski princip, princip koji povezuje.
Od najstarijih vremena ljudi su težili da kroz različite tipove ženskih božanstava primete i definišu ono što se možda i ne može u potpunosti definisati i objasniti dok se ne proživi - različite aspekte ženske ličnosti u likovima božanstava: Hera, Demetra, Afrodita, Atena, Artemida... Četiri osnovne strukturne forme ženske psihe u psihologiji se shvataju kao kreativni matriks na kojem se radi i koji se nadograđuje. U ovim obrascima prepoznaćete delove svog ponašanja i senzibiliteta, ali jedan će svakako biti dominantan.

Uz njega ćete osetiti tragove, prepletanja i uticaj drugih opisanih obrazaca koji mogu izazivati konfuziju i zbunjenost. Nekad se drugi i treći obrazac integrišu kasnije, u drugoj polovini života.

Majka

Žena koja neguje, pomaže, voli dobrotvorni rad, sve što podrazumeva negu i podučavanje. Ona je tu da pruži ljubav, i stvori osećaj sigurnosti. Instinktivno reaguje na sve ono što je u procesu nastajanja u drugome, što je nerazvijeno i treba zaštitu, ili je u opasnosti. Majka nalazi ispunjenje u vezama gde je potrebna zaštita i pomoć.

Dirljive fotografije majki i njihovih beba otkrivaju: ovako izgleda žensko telo posle porođaja...

Negativan aspekt majke obuhvata anksioznost, opterećujuću brigu, ali i nedostatak vere u snagu i samostalnost drugog. Ona pronalazi sebe u ulozi majke i bez nje se oseća prazno i neispunjeno. Može lako upasti u zamku "življenja tuđeg života" i zanemarivanja sebe. Kada je žena svesna svoje primarne majčinske strukture, u skladu s njom će urediti život - kroz brak, majčinske aktivnosti ili profesiju. Brak ili ulogu doma mogu preuzeti i društveno korisne institucije i organizacije.

Ljubavnica (hetera, žena koja prati)

Više od ostalih tipova, ljubavnica je usmerena na stvaranje čvrstih veza, pre svega s muškarcem, kojem je potpuno predana i posvećena. Za razliku od majke, u ovom tipu je naglašena erotika i zavodljiva priroda odnosa. Interesi, sklonosti i problemi muškarca su deo njenih interesa, ona ih i stimuliše. Ljubavnica će uvek težiti izgradnji veze, i potpunom proživljavanju veze s drugim, zajedno sa svim njenim nijansama i dubinama.

PageBreak

Amazonke ne zavise od odnosa s muškarcem

Ta veza ipak nije bez opasnosti. Kod ljubavnice može lako da dođe do disbalansa u vrednovanju odnosa. Na primer, muškarcu veza sa ženom može biti na drugom mestu, a kod ljubavnice je obrnuto - sve drugo, socijalna sigurnost, karijera, čak i lične težnje i ciljevi su uvek u drugom planu dok je naglasak na odnosu, koji nije bez idealizacije.

Amazonka

Amazonka je od svih tipova ženske psihe najsličnija "muškom" poimanju života i sveta. Jako dobro razume kulturne i društvene vrednosti svog vremena, i vrlo je samodostatna. Za razliku od majke i ljubavnice, ona ne zavisi od odnosa s muškarcem jer njen razvoj nije baziran na vezi. Međutim, vrednosti su im slični, okrenuti objektivnim ciljevima (uspeh u poslu, sportu, umetnosti, vođenju organizacije). To su žene od karijere, one koje su nezamenjive u svom poslu. Mogu imati naglašen takmičarski, rivalski duh, a svoje lične probleme potiskuju, ili stavljaju u drugi plan.

Elizabet Gilbert: Neke žene ne treba da budu majke...

Za razliku od majki, one nemaju strpljenja ni razumevanja za ono što je slabo i još u razvoju. Amazonke su takođe u opasnosti od doživljavanja veze s ljudima kao sredstava i lestvica za društvena i poslovna postignuća.

Posrednica

Jasno oseća duhovna strujanja i težnje svog vremena. Snažnom intuicijom uronjena je u psihološku atmosferu svoje okoline. S lakoćom prodire u kolektivno nesvesno i u stanju je da iznese još neosveštene psihičke sadržaje drugih ljudi, ali i duhovnu atmosferu svog vremena, tako da i drugima bude korisna, vidljiva i razumljiva. Da bi prenela drugima ono što vidi i oseća, posrednica (između svesnog i nesvesnog) mora pronaći adekvatan jezik. To može biti jezik umetnosti, astrologije, psihologije... Onaj koji uvodi nesvesno u ljudski život i tako ga isceljuje i vodi ka svesnosti.

5 navika emocionalno uravnoteženih žena...

Ona mora da radi na sebi više od drugih tipova ličnosti, ali pritom ne sme zaboraviti na osećaj za realnost.

Sve četiri forme postoje u svakoj ženi. Ako se tokom života ne dogodi integracija sledeće strukturalne forme, primarna će se preuveličati i preći u svoj negativni oblik. Treća strukturna forma obično se integriše u drugoj polovini života i najčešće je na istoj osi s drugom. Četvrta forma zadaje "najviše muka" jer predstavlja veliki kontrast originalnom karakteru u realnosti. Međutim, tek integracijom četvrtog elementa osoba postaje potpuna i cela.