Odlazak kod psihoteraputa ili psihologa je stvar mentalne higijene, odluka koja pokazuje da brinete o sebi i da želite da poboljšate svoj život. Ruski porodični psiholog Olga Romaniv ističe da klijenti dolaze sa različitim pitanjima, a neke je nezgodno postaviti na početku seanse. Evo o kojim pitanjima se radi i koje odgovore psihološkinja daje na njih - mogu pomoći u poboljšanju mentalnog zdravlja:

1. "Kako da ostavim partnera, ali tako da on nastavi da me voli?" ili "Kako se adekvatno rastati sa partnerom?"

Psihološkinja ističe da se tokom ovakvog razgovora najčešće ispostavi da klijent uopšte ne želi da se rastane sa partnerom. Svojim umom shvata da u vezi ne ide sve glatko: može doći do zlostavljanja, manipulacije, emocionalnih promena. Dešava se da sami klijenti ne razumeju zašto je potrebna psihoterapeutska pomoć i šta to znači - čini im se da je glavni zadatak specijaliste jednostavno da sasluša pritužbe, pokaže saosećanje, potapša po leđima i kaže: "Tako si divna - sve će biti u redu sa tobom" .

2. "Kako da ne isprovociram partnera?"

Osoba u ovom slučaju shvata da izaziva negativnost, agresiju kod svog izabranika, i šta god uradila, ipak na kraju ispada kriva. Zbog toga postoji želja da odu kod psihologa i saznaju zašto se to dešava, šta je sa njima i kako to zaustaviti. U procesu komunikacije, osoba može otkriti istinu da takvo ponašanje nije njena greška, već sa njenim partnerom nešto nije u redu. I ovde je na ženi da odluči da li će nastaviti takvu vezu ili će je prekinuti.

3. "Kako da naučim da se opustim?", "Kako uspeti kada je ceo svet protiv tebe?", "Kako biti u toku sa svim?" i slično.

Svako od ovih pitanja, naravno, ima odgovor, koji uključuje, pre svega, svest o svojim problemima (na primer, perfekcionizam, kompleks žrtve), kao i rad na sebi. Kako bi naučila da se opusti, osoba mora da promeni neke stvari u svom životu, da komunicirate sa spoljnim svetom, a ne da tražite neprijatelje u njemu, da shvati da nije neophodno da uradi sve fantastično, već da mora da bude u stanju da odredi prioritete, odustanete od nečega u korist nečeg zanimljivijeg i plodonosnijeg.

Izvor: Sensa