Kada je neka osoba živoprisutna u vašem umu, pomišljate na nju na svakih sat vremena, svakog dana. To je osoba koju ste izgubili i više niste imali šanse da budete sa njom. Kada vam je u mislima, vi se vraćate na njene prednosti, na dobre stvari te osobe i na ono što ste mogli imati zajedno. Baš o toj temi priča psiholog i terapeut za parove DraganaPenco, na svom You Tube kanali "Veze i one bezveze".

To je osoba koja je bila savršena, možda nikada nije pogrešila, jer ste bili kratko zajedno. Ili je pravila neke beznačajne greške, ali ne presudne za raskid. Onda je prošlo neko vreme, nismo uspeli da vratimo ovu osobu, ili nismo ni pokušali,, jer smo se plašili njene reakcije. "Imamo neprospavane noći, teške i tmurne dane, preispitivanje svojih vrednosti, preispitivanje koliko smo mi dobri. "Šibanje" samih sebe sa rečima - "Da sam samo bio drugačiji?"... - objašnjava Dragana.

Moguće je da ćemo i imati negativne projekcije ove osobe, do osećaja mržnje, a onda se vraćamo u ćežnju. Informišemo se preko prijatelja o životu te osobe, a onda shvatamo da ona živi zabavno i slobodno, što nas razbesni. Pitamo se kako njoj nije stalo do nas, kako uspeva, a "onda se vrtimo u ciklusima misli od tuge preko očaja, od besa do razočaranja, pa do frustacije, i sve ispočetka."

Dragana ističe da je druga osoba nastavila da živi neki svoj život, u kojem se provodi bez vas. I to vas povređuje. U ovakvoj situaciji se treba prisetiti razloga raskida, odnosno onoga što je ostalo nerazjašnjenjo. To je ono što vas muči. I da se pomirite, taj razlog se može ponoviti, ili ponovo doći na red da ga razrešite.

U tom procesu se ta osoba promenila tokom vremena, vi ste se promenili - postali ste nadograđena verzija onoga što ste bili. Vi ste se promenili, a važno je da osvestite da ova osoba, kao nijedna druga, nikada nije bila savršena. Razmislite, da li je to savršena osoba iili veza o kojoj maštate? Pogledajte sa realnije strane!

"Ta osoba donosi u vezu nešto svoje što se formiralo u njoj dok niste bili zajedno. Ona donosi "svoj džak smeća", kao i vi svoj. I ona nešto sumnja, prispituje se, možda je tužna.."

"Vi patite za "savršenim ljudima" koji su zamrznuti u savršenom vremenu u vašoj glavi. Ljudima koji su postojali nekada ranije. Ti savršeni ljudi su se promenili, tako da samim tim, ni oni više nisu savršeni. Zato vam preporučujem malo realnosti, koja će ujedno i biti vaš lek. Izaberite jedan dan i sednite na krevet ili na trem u stolicu za ljuljanje, pokrite se ćebetom preko kolena i razmišljajte kako bi sada izgledala vaša veza sa tom osobom. Zapamtite, imate nju savršenu, vas promenjene, nju promenjenu i razloge zašto ste se razišli. Da li je o dalje veza kakvu želite nazad?" - objašnjava Dragana Penco.

Maštati o pomirenju sa bivšim partnerom koji nas neće, vodi uglavnom do razočaranja i sumnji, kako je objasnila psihološkinja. Istakla je da možemo svoju energiju uložiti u nešto vrednije, sjajnije i bolje za nas, umešto što je gubimo na "čišćenje otpada" iz prethodnih veza, sa ljudima sa kojima niste uspeli da pronađete sreću.

Ceo Draganin video o bivšim ljubavima sa kanala "Veze i one bezveze" pogledajte ispod!

Izvor: Sensa