"Na predstavljanju svoje prve knjige govorila sam u 13 gradova. Osim u jednom gradu, na svakom sam događanju nosila istu odeću", napisala je Kortni Karver, autorka bloga o minimalizmu "Be More with Less" i knjiga "Project 333" i "Soulful Simplicity". Njen izazov minimiziranja garderobe je, kako kaže, naučio sedam vrednih lekcija o životu:

1. TREBA MI MNOGO MANJE NEGO ŠTO MISLIM DA BIH BILA SREĆNA.

Moja stalna potraga za novom odećom rezultirala je frustracijom, prekomernim trošenjem i nezadovoljstvom. Suprotno tome, manji izbor odeće učinio me opuštenijom i zahvalnijom za ono što imam umesto da razmišljam šta mi još treba. Kada sam to primenila na ostatak života, shvatila sam da imam dovoljno i da sam dovoljna.

2. NIKOGA NIJE BRIGA ŠTA NOSIM.

Niko nije primetio da stalno nosim iste stvari. Moje kolege nisu primetile, moji klijenti nisu primetili. Zapravo sam dobijala više komplimenata. Sada donosim odluke, mogu da učinim ono što je najbolje za mene bez obzira na mišljenja koja me možda ne podržavaju. Takođe, shvatila sam da mišljenje drugih o meni zapravo nije o meni, jer više govori o njima.

3. ODLUČIVANJE O ODEVNIM KOMBINACIJAMA ZAHTEVA MENTALNU ENERGIJU KOJU JE BOLJE POTROŠITI NA NEŠTO DRUGO.

Jeste li se ikada umorili od donošenja odluka i isprobavanja odevnih kombinacija? S malom capsule garderobom nisu potrebne odluke, pa energiju i fokus usmeravam na donošenje važnijih odluka.

4. TROŠENJE MANJE KREATIVNE ENERGIJE NA OBLAČENJE OSLOBAĐA VIŠE KREATIVNOSTI NA DRUGIM PODRUČJIMA.

Umesto planiranja odevnih kombinacija, kupovine šarenih šalova i smišljanja šta obući svako jutro, kreativnu energiju koristim za stvarnu kreativnost, za ono do čega mi je stalo. Kada zatvorite slavinu kreativnosti u jednom području svog života, ona poteče na druge načine.

5. MINIMALISTIČKI ORMAR PORTAL JE PREMA JEDNOSTAVNOM ŽIVOTU.

Kada sam shvatila koliko mi je malo stvari potrebno u ormaru ne samo da preživim, nego i da napredujem, zapitala sam se šta me još u mom domu sprečava u osećanju veće radosti i lakoće življenja.

6. MOJA GARDEROBA JE NAJNEZANIMLJIVIJA STVAR O MENI.

Nekada sam pokušavala da dokažem ko sam onim što sam nosila. Vodila sam duge razgovore o brendovima koje sam kupovala, o odeći na sniženju i šta jedva čekam da kupim. Sve me to sprečavalo da budem ja i da se povežem sa drugima na dubljem nivou.

7. OVAJ IZAZOV NE ODNOSI SE NA ODEĆU ILI MODU.

Shvatila sam da kada sam mislila „Volim da kupujem” ili „Volim odeću”, zapravo nisam znala šta volim. Minimalizacija pretrpanog ormara pomogla mi je da shvatim šta mi je važno, šta me zanima i kako želim da živim.

Izvor: Sensa