Da li se stalno pitate ili proveravate svog partnera ili prijatelja da li su dobro? Da li često proveravate da li je neko ljut na vas?

Praćenje emocija

Ovo je oblik „praćenja emocija“ gde želite da predvidite sve negativne emocije, loše raspoloženje i burne reakcije drugih ljudi. To je odgovor na traumu i javlja se posebno kod onih koji su odrasli u haotičnom okruženju.

Ako ste odrasli u nestabilnoj sredini u kojoj su se raspoloženja ljudi oko vas (roditelja, braće, sestara...) brzo menjala, navikli ste da i kada je sve u redu stvari mogu da se promene u trenutku.

Nikad se niste zaista osećali sigurno, a vaša podsvest je naučila da opasnost preti na svakom koraku u svakom trenutku. Zbog ovoga, u današnjim vezama, stalno pitate druge da li su dobro, da li su ljuti na vas, da li nešto nije u redu, da li vas i dalje vole, jer nikad zapravo ne znate kroz šta prolazite.

Ovo može biti štetno uglavnom zato što fokusiranje na osećanja drugih može brzo da vas natera da zaboravite na sopstveno blagostanje. Toliko razmišljate o tome da li su vaši voljeni uznemireni i spremni ste na sve da izbegnete loše raspoloženje drugih, a zaboravljate da se zapitate kako se osećate.

Takvo "praćenje emocija" može vas dovesti do toga da preterano ugodite drugima. Dobra vest je da i vi možete prestati da radite ovo.

Šta možete da učinite?

Posmatrajte svoje ponašanje u odnosu na druge i razmislite koliko često smetate osećanjima drugih. Kada postanete svesni svojih postupaka, učinićete prvi korak ka otkrivanju zašto ih uopšte činite i kako sebi možete pomoći.

Izvor: Sensa.si