Način na koji odaberete da razgovarate sa sobom ima značajan uticaj na svaku oblast vašeg života: od toga kako gradite samopoštovanje, preko načina na koji se ophodite prema ljudima koji vas okružuju, do toga  kako upravljate novcem. Imajući to u vidu, treba da znate da vaša finansijska situacija može da bude ugrožena zbog nekih reči koje izgovorate, a da toga niste svesni.

Šta se dešava u mozgu kada kažete "nemam novca"?

Stalno govorite da "nemate para" ili da vam je nešto preskupo? U tim trenucima zapravo svom mozgu kažete da je to bezizlazna situacija. Što češće ponavljate da nemate novca ili da nešto ne možete sebi da priuštite, više ćete osećati da ne možete da promenite stvari i poboljšate finansijsku situaciju. Ovde je reč o takozvanom "fiksnom mentalitetu" i granicama koje na kraju sami sebi postavljate: "Nemam novca", "Ne mogu", "Ne radi", "Nikad ne uspevam", "Nemam sreće", itd. U suštini, postavljate put u svom mozgu. Uvek završite na istom putu gde nešto "nemate" i sve je "preskupo". Ruski psiholog Mihail Labkovski je to nazvao "psihologijom siromaha"

Uticaj na samopoštovanje

Stalna upotreba negacije u kontekstu novca može da utiče na samopouzdanje. Kada odlučite da se definišete nedostatkom novca, možete na kraju da razvijete negativnu sliku o sopstvenoj vrednosti. Osećate kao da ne možete više da postignete, da ste dosegli svoj maksimum i da nikada nećete prevazići ovo stanje. Postavljate granice, pratite negativan obrazac i propuštate prilike. Sputavate svoje kreativno i proaktivno razmišljanje u smislu upravljanja novcem. Na kraju ostajete u istom začaranom krugu, gde umesto da privlačite novac, vi ga odbijate.

Šta možete da učinite?

Pre svega, morate da budete svesni ove navike. Pokušajte da prepoznate trenutke kada kažete "nemam para". Da li vam se to dešava u krugu prijatelja, u porodici ili kada ste sami?

Zatim pokušajte da uvedete male promene. Umesto "nemam novca" možete da kažete nešto poput "trenutno nemam novca", "ne mogu to da priuštim sada", "premašuje moj trenutni budžet". Zašto su ove male promene važne za privlačenje novca? U vašem mozgu se stvara novi nervni put, put koji zna da trenutno ne možete ništa da uradite. Međutim, vaš mozak će moći da pronađe način da vas izvuče iz ove situacije u budućnosti. Radi se o mentalitetu rasta, a ne o rezignaciji.

Takođe, koristite pozitivne izjave poput: "Radim na svojim finansijskim ciljevima" ili "Pronalazim nove načine da efikasnije upravljam novcem".

Fokusirajte se na napredak

Umesto da se fokusirate na sve što vam nedostaje, usredsredite se na ono što možete da uradite. Pronađite nove načine da uštedite i dodatno zaradite. Obrazujte se, pohađajte neki kurs, razvijajte karijeru... Postavite ostvarive ciljeve. Učite o upravljanju novcem i budžetom. Što bolje razumete kako novac funkcioniše i kako možete njime da efikasno upravljate, to ćete imati više poverenja u svoje sposobnosti.

BONUS VIDEO:

Ritual za privlačenje novca tiktok/thetaoofdana

Sensa/A.S.