Da li ste ikada sreli narcisa? A i kako biste vi znali, pošto su prikriveni. Ako prvi put čujete tu frazu, prikriveni narcizam je vrsta narcizma koji često pokazuju oni koji su introvertniji od onih koji su otvoreni.Oni nisu nužno centar pažnje ili najglasniji ljudi u prostoriji, ali ipak poseduju narcističke osobine.

1) Uvek ostanite emocionalno odvojeni

Prva stvar koju treba imati na umu je da se narcisi hvataju za emocije. Ako imate posla sa prikrivenim narcisom, postoji velika šansa da će pokušati da vas okrive.Stvar je, međutim, u tome da ne možete okriviti nekoga ko zna da nije kriv. Ne možete gasiti nekoga ko se ne prepušta sumnjama.

Ne možete projektovati svoje slabosti na nekoga ko ne reaguje na vaše projekcije.Narcisi se hrane emocionalnom energijom, a ako je ne obezbedite, osećaće se iskorenjeno i nesigurno.

Naravno, oni mogu reagovati tako što će se samo odbaciti ili pokušati da započnu još jednu svađu. Međutim, na kraju će shvatiti da ste jednostavno previše odvojeni. Nemaju sa čime da rade. Međutim, lakše je reći nego učiniti, posebno ako je narcis neko do koga vam je stalo.

2) Jasno postavite i pojačajte svoje granice

Ako postoji jedna stvar sa kojom se narcisi bore, to je sposobnost da prepoznaju gde leže granice drugih ljudi. Zbog toga je jedan od najboljih načina da pokažete prikrivenom narcisu da nećete igrati njegove psihološke igre, da jasno postavite i ojačate svoje granice.

Na primer, možete reći: „Neprijatno mi je zbog načina na koji trenutno razgovaraš sa mnom. Nemoj ponovo da koristiš te reči. Ako to učiniš, neću više da pričam sa tobom.” Vrlo je verovatno da jedan takav ukor neće biti dovoljan, ali treba sa tim početi, piše sajt Hack Spirit.

3) Držite se racionalnih argumenata

Prikriveni narcis zgrabiće svaku priliku da se oseća uvređenim i ranjenim.Ako mu kažete da nikada ne čisti kuhinju kako treba, on će reći: „Oh, zato što sam užasan/a i neuredan/a, zar ne? Samo reci!" Ako kažete da vam je šala koju je napravio juče povredila osećanja, narcis će vam odgovoriti: „Dobro, nikad se više neću šaliti! Jesi li srećan/a sada?"

Zbog toga je bitno ne samo da ostanete emocionalno odvojeni, već i da budete veoma efikasan komunikator.Nemojte koristiti termine „nikad” i „uvek”. Pokušajte da ne krivite, umesto toga koristite izjave kao što su: „Osećao/la sam se neprijatno kada si se našaliola. Znam da verovatno nisi tako mislio/la, ali bi mi mnogo značilo da se ubuduće ne šališ tako.”Na ovaj način mu otežavate da igra psihološke igre.

Saznajte koje fraze najčešće koriste manipulatori.

BONUS VIDEO:

NE NASEDAJTE! PRVI SIMPTOM BOLESTI ZAVISNOSTI JE MANIPULACIJA! Raketić otkrila šta je odgovorno pijenje i ZABLUDE  Kurir TV

Sensa/A.S.