Postoji nekoliko različitih vrsta narcizma, ali prikriveni oblik, inače poznat kao "ranjivi narcizam", može biti teško uočljiv.

Prikriveni narcisi i dalje izražavaju mnoge od znakova narcizma, kao što su samovažnost, preterivanje i eksploatacija“, kaže Bet Ribarski, dr, profesor i direktor Š kole za komunikacije i medije na Univerzitetu Ilinois Springfild. „Međutim, oni su mnogo suptilniji, što im olakšava da se izvuku lošim ponašanjem i da manipulišu drugima.

Faktori koji mogu uticati da se javi narcisoidni poremećaj

  • Nasilne situacije i traume iz detinjstva
  • Odgoj u domaćinstvu gde je naglasak bio na statusu ili postignuću
  • Previše zaštitnički ili nemarno roditeljstvo
  • Genetika

Kako se prikriveni narcisi ponašaju u vezi?

U vezama, prikriveni narcis će želeti da povuče konce, bez obzira da li je svestan toga ili ne.

„Sklonosti prikrivenog narcisa koji je zaokupljen sobom su takve da često, odbacuju ili ignorišu potrebe partnera“. „Iako je često inteligentna i sposobna osoba za uspeh u spoljašnjem svetu, nedostatak kapaciteta prikrivenog narcisa za lični uvid čini samorast i razvoj odnosa veoma teškim.

1. Imaju potrebu za divljenjem i potvrdom sopstvene vrednosti

Prema ekspertima, prikriveni narcisi su definisani njihovom potrebom za spoljnom validacijom i divljenjem.

„Umesto da se eksplicitno hvale svojom samovažnošću, prikriveni narcisi će i dalje tražiti potvrdu, divljenje i komplimente tako što će umanjivati svoja dostignuća, kaže Ribarski.

Ovo divljenje takođe ispunjava „njihovu večnu unutrašnju prazninu. Žudnja prikrivenog narcisa za preteranom pažnjom često se manifestuje kroz ponižavnje, što veoma iritra druge ljude.

2. Ne žele da preuzmu odgovornost

Kada dođe vreme da se izvinite ili priznate nešto, verovatno nećete dobiti odgovor koji želite od prikrivenog narcisa. „Takvi ljudi su uglavnom nesposobni za kajanje, preuzimanje odgovornosti i istinsku empatiju; to uzrokuje konstantni nesklad i nepovezanost u odnosima“, navode stručnjaci.

3. Ponašaju se pasivno-agresivno 

Poznato je da se prikriveni narcisi oslanjaju na pasivno-agresivnoponašanje, kažu stručnjaci. „Na primer, oni mogu kriviti blisku osobu što ne provodi više vremena sa njima ili da traže potvrdu od drugih tako što će se ponižavati, očekujući da drugi istaknu njihove prednosti. „Prikriveni narcis će često pribegavati pasivno-agresivnom ponašanju da bi zadovoljio svoje potrebe“, navode stručnjaci, piše sajt Best life. 

Saznajte zbog koje 3 stvari izgledate nesigurno u očima drugih.

BONUS VIDEO:

OVO SU TRI RAZLOGA ZBOG KOJIH PUCAJU BRAKOVI U SRBIJI: Mladi su narcisoidni, ne žele da se potčine ni partneru, NI DETETU Kurir TV

 Sensa/A.S.