Emocionalna nezrelostmože biti prisutna u odraslom dobu, a ne samo u dečijem uzrastu. Takođe je veoma nezgodno kada se uvuče u pore partnerskog i roditeljskog odnosa. Kako prepoznati osobu koja nije postigla određeni nivo emocionalne zrelosti? Koji su to znaci ponašanja? Psiholozi nam otkrivaju 4 jasna znaka koji pokazuju da se nalazite pored emocionalno nezrelog roditelja.

1) Veoma ste osetljivi na odbijanje

Ako su, umesto da vas umotaju u puno ljubavi i pažnju, vaši roditelji odbacili vaša osećanja ili vam nisu posvetili potrebnu pažnju, postoji šansa da to još uvek osećate.Stručnjaci smatraju da odbijanje obično ukazuju negativnim i neprijateljskim izrazima koje pokazuju roditelji.

Ako vaše emocionalne potrebe nisu bile zadovoljene kada ste bili u ovoj fazi formiranja svog života, prirodno je da budete osetljiviji na odbacivanje kao odrasli.Pokušajte da shvatite odakle su ta osećanja možda nastala, verovatno su ukorenjena u traumi iz detinjstva.

2) Navikli ste na haotičan život

Ako je haos bio vaš stalni pratilac u detinjstvu, posebno u kući, to bi mogao biti pokazatelj da su vaši roditelji bili emocionalno nedovoljno spremni da vas odgajaju.

Moglo bi izgledati ovako: bez strukture, bez rutine, samo beskrajna petlja nepredvidivih vibracija. Prethodna studija je otkrila da „haos pokazuje nedostatak doslednosti u pravilima i ponašanju roditelja“.

Što znači da ako je haos u vašem odgoju norma, a ne izuzetak, to može biti znak da vaši roditelji nisu bili spremni za tu ulogu. Bilo da se radi o nedostatku strukture, konzistentnosti ili emocionalnoj podršci, efekti se mogu pratiti kroz vaš kasniji život.

3) Navikli ste na nedostatak pažnje

Kada smo mali, imamo puno pitanja na koje želimo odgovore i naravno posvećenost. Nismo želeli ništa više od toga da neko sluša i da brine o nama. Ali ako su naši roditelji bili previše zauzeti ili emocionalno nezreli da nam posvete pažnju, mogli bismo naučiti da se zadovoljimo sa manje stvari.

Studija je otkrila da negativne emocije poput ljutnje i frustracije vuku koren baš od roditeljske nepažnje u detinjstvu. Često osećanje zanemarenosti ili ignorisanja nije samo mala pritužba – to je znak da vaši roditelji nisu bili sjajni u tome da vam daju ono što vam je trebalo kada ste bili mladi.

Da li i dalje žudite za ovom vrstom pažnje i potvrđivanja? Možda uvek vi pravite planove ili se trudite za druge. Ali šta god da radite, čini se da ne dobijate ono što vam je potrebno.

4) Borite se da regulišete svoje emocije

Bez odgovarajućeg uputstva za rukovanje emocijama, deca nisu opremljena životnim veštinama kako da se smire kada su uznemireni ili kako da se izraze na zdrav način.

Kako odrastaju, ove poteškoće u regulisanju emocija mogu ih pratiti i u odraslom dobu. Studija o negativnom roditeljstvu i uticaju na psihičko prilagođavanje dece otkrila je da osećaj odbačenosti od strane roditelja može dovesti do emocionalne disregulacije.

Istraživači su rekli: „Odbijanje majke je bilo povezano sa većim agresivnim problemima godinu dana kasnije, koji su zauzvrat bili povezani sa većom disregulacijom tuge.

U suštini, kada roditelji ne pomažu svojoj deci da razumeju i upravljaju svojim emocijama, može postati gotovo nemoguće da dete shvati šta oseća, a to uključuje bes i depresiju.

Zato je učenje ispravnog načina obrade i regulisanja emocija tako ključno u detinjstvu – ono postavlja osnovu za to kako se nosimo sa mnogim neizbežnim usponima i padovima u životu, piše sajt Hack Spirit.

Saznajte šta visoko inteligentni ljudi nikada ne pričaju.

BONUS VIDEO:

Najvažnije pitanje kod psotavljanja ciljeva TikTok/kraljicasadržaja

Sensa/A.S.