Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da se oslobodimo teškoća uz holotropsko disanje i transpersonalnu psihologiju

Energetske tehnike poput holotropskog disanja brže i direktnije idu u našu srž i pomažu nam da se oslobodimo teškoća mnogo efikasnije od verbalnih terapija...

  Izvor: Foto: Profimedia

Autor transpersonalne psihologije Stanislav Grof kaže da je njen cilj da nas izvede iz vremena i prostora, iz identifikacije s telom i iz uobičajenog pogleda na svet.

Iako reč psiha na starogrčkom znači duša, savremena psihologija se gotovo uopšte ne bavi dušom. U psihologiji se naglasak stavlja na emocionalna stanja, a tokom psihoanalize i psihoterapije analiziraju se odnosi i događaji iz detinjstva koji su imali snažan uticaj na formiranje naše ličnosti. No prema novijim metodama koje svoje korene imaju u drevnim tehnikama, to je samo deo priče.

Naime, nauka o duši može da se bavi i dubljim aspektima naše ličnosti i uticajima kojih uglavnom nismo ni najmanje svesni. Reč je o uticajima koje doživljavamo još u prenatalnom razdoblju, ali i uticajima iskustava koje su doživljavali naši preci, a koja posredno dotiču i nas. No reč je i o uticaju iskustva koje je duša imala i izvan ovog sadašnjeg života, dakle u mogućim prethodnim životima.

Psihologija čakri...

Transpersonalna psihologija naziva se četvrtom silom u psihologiji, no ona je istovremeno i most prema duhovnosti jer daje metodu i strukturu za spiritualna iskustva. Ta grana psihologije se najviše bavi onim što današnja moderna psihologija patologizira, a to su duhovna i religiozna iskustva i intuicija. Postoje različiti načini da se uđe u izmenjeno stanje svesti, a jedan od njih je holotropsko disanje.

Autor ove metode je psihijatar Stanislav Grof, kojeg kolege nazivaju najvećim živim psihijatrom. Jedna od njegovih učenica Irena Antolić je jedina sertifikovana terapeutkinja koja se specijalizovala u transpersonalnoj psihologiji i holotropskom disanju. Ova terapeutkinja se za psihologiju zanimala čitavog života, ali joj je u svakom od psiholoških pravaca i škola koje je proučavala nešto nedostajalo. U tom istraživanju naišla je na pojam transpersonalne psihologije, zainteresovala se za to područje i otišla da se školuje u Velikoj Britaniji, gde je stekla doktorat. Osim stručnog obrazovanja, to putovanje joj je donelo i sopstveno isceljenje, ali i zadovoljstvo što drugima može da pomogne na njihovom putu do celovitosti.

"Još kao mladi psihijatar Stanislav Grof se posvetio izučavanju izmenjenih stanja svesti koje on naziva holotropskim. Smatrao je da ona imaju isceljujući potencijal. Uporedo s kliničkim istraživanjima, proučavao je kako su šamani, vračevi i plemenski iscelitelji lečili, odnosno isceljivali ljude, i to ne samo u psihološko-emotivnom smislu nego i u smislu otklanjanja fizičkih bolesti i trauma. Ubrzo mu je postalo jasno da do izlečenja uma i tela dolazi zahvaljujući izmenjenom stanju svesti, tačnije zahvaljujući dubljoj povezanosti s božanskim u nama", objasnila je ova terapeutkinja.

Psihologija novca: kako da promenom svesti promenimo i finansijsko stanje...

"Grof je i sam, kako je rekao, doživeo Boga i to kao osećaj jedinstva - osećaj za koji je tvrdio da se ne može ni s čime uporediti ni meriti. Tokom dugogodišnjeg rada zaključio je da svako ima potencijal da doživi ovo drukčije stanje svesti i da je to moguće doživeti kroz sistem koji je razvio, nazvavši ga holotropskim disanjem, odnosno holotropskim radom s dahom (holotropic breathwork)."

Energetske tehnike poput holotropskog disanja mnogo brže i direktnije idu u našu srž i pomažu nam da se oslobodimo teškoća mnogo efikasnije nego verbalne terapije. "Reč holotropsko sastoji se od reči holos, što znači celo ili celina i trepein, što znači kretati se prema. Doslovno značenje ove reči bilo bi kretanje prema celovitosti, odnosno isceljenju. Stoga su holotropska stanja ona proširene svesnosti koja nas vode prema celovitosti.

Ona su primećena i kod šamana, a oni su upotrebljavali razne tehnike za povezivanje s drugim dimenzijama koje nam putem naših pet čula nisu dostupne. U izmenjeno stanje svesti se može doći na različite načine, a holotropsko disanje samo je jedna od metoda koja nam na siguran način i pod kontrolisanim uslovima nudi pristup u dubinu našeg bića, što nas ujedno i isceljuje."

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj