Mnogo je studija i istraživanja koja pokazuju da je naš oblik stopala u korelaciji sa osobinama naše ličnosti. A to nije novotarija, time su se bavili još antički Grci. Oni su smatrali da grčki oblik stopala pokazuje čoveka koji briljantno razmišlja, a drugi oblici se redovno pojavljuju u testovima ličnosti.

Da li vi imate grčko stopalo? Ako želite da znate da li imate ovaj oblik stopala, izujte čarape i pogledajte svoje noge.

Ako vam je drugi prst duži od prvog, vi st vlasnik grčkog stopala.
Ovaj oblik stopala je često nasledan, kao i većina karakteristika vašeg skeleta. Antički Grci nisu sledili dosadno pravilo proporcija, poput Egipćana, već su vekovima pre njih, koristili su „zlatnu proporciju“, ili „božansku proporciju“, koja je u osnovi svete geometrije.

shutterstock_765828079.jpg
Shutterstock Što je nekim ljudima drugi prst na stopalu duži od palca - grčko stopalo

Primeri „zlatnog preseka“ mogli su se naći svuda u staroj Grčkoj – u umetnosti, skulpturi, arhitekturi i da, čak i u prstima. Godine 1927. ortopedski hirurg Dadli Džoj Morton opisao ga je kao medicinsko stanje i objasnio da do toga dolazi od kratke prve metatarzalne kosti koja spaja palac na glavni deo stopala.
Metatarzalne kosti su dugačke kosti koje povezuju vaše nožne prste sa zadnjim delom stopala. Oni se savijaju nagore i formiraju luk. Kod ljudi sa grčkim stopalima, prva metatarzala je kraća od druge, i zbog toga vaš drugi prst izgleda duži od prvog. Kraća prva metatarzala može staviti veću težinu na tanju drugu metatarzalu. To grčko stopalo ili grčki prst, medicinski poznat kao Mortonov prst.

Ovakav oblik stopala nekad se smatrao najlepšim oblikom stopala, lepšim i od egipatskog gde je najveći palac, a ostali prsti su kraći.

Da ste rođeni u staroj Grčkoj, smatrali bi vas kreativnim, imali biste odlične liderske kvalitete i bili biste zapaženi.


Ako vam je dakle drugi prst veći od palca, onda imate grčki oblik stopala koji se takođe naziva oblikom plamenog stopala ili oblikom vatrenog stopala. Vi ste intuitivna, strastvena i kreativna osoba, u svojoj ličnosti imate energičan i snažan osećaj za avanturu. Dobri ste u sagledavanju šire slike u životu i uvek idete u korak sa novim izazovima koristeći različite načine da se izrazite.

A takvo stopalo nemate samo vi – imali su ga i Miloska Venera, pa Da Vinčijev Vitruvijev čovek i Mikelanđelov David. Spadate onda među 15–20 odsto populacije koja ga ima.

shutterstock_1242072373.jpg
Shutterstock Što je nekim ljudima drugi prst na stopalu duži od palca - grčko stopalo

BONUS VIDEO:

Dušan Blagojević - Zašto je 21. vek - vek usamljenosti MONDO/Uroš Arsić

Sensa/Z.A.