Svima nam je poznat onaj period odrastanja kada nam odrasli govore u čemu grešimo.

Ako ste, na primer, kao dete prosuli mleko na tepih, sigurno ste dobili kritiku poput: "Stvarno nisi normalan! Pazi kako držiš šolju! Stidi se!", piše Story 22. avgusta 2015. godine.

Ono šta sledi, u fazi kada smo već odrasli, jeste samokritika bez kričara, što znači da se stidite zbog nekih svojih postupaka zato što sami osećate da tako treba, a ne zato što je mama (ili neko drugi iz porodice) povisio ton...

Takođe, samokritičnost ili razgovor sa samim sobom može pozitivno ili negativno uticati na vas, a evo načina koji će vam pomoći da smanjite samoprekore koji će učiniti da se osećate loše.

Mala lekcija Paola Koelja protiv stresa: kako da uspostavimo kontrolu nad svojim životom...

1. Uzmite papir i olovku ili komplet flomastera u boji. Ukoliko vodite dnevnik, možete koristiti i njega.

2. Sve što biste rekli sebi napišite, ali u drugom licu. Napišite bukvalno sve od kritika koje se tiču vašeg izgleda, preko poslovnih želja i ambicija...

3. Pročitajte sve što ste napisali. Potom, dozvolite sebi da reagujete na to što čitate.

4. Ako ste desnoruki, prebacite olovku u levu ruku i obrnuto. Zatim odgovorite na kritike. Ne vodite računa o gramatici i rukopisu, samo pišite. Biće vam teško u početku.

5. Kada zavšite, pročitajte odgovore.

Saturn u vašem horoskopskom znaku: kako reagujete na kritiku, kontrolu i granice...

Kako reći ne?

Svaki put kada osetite da ste puni negativnih komentara koji se tiču vas, napitšite ih i odgovorite svom unutrašnjem kritičaru. To će ga ućutkati, bar na neko vreme.