Svi smo se našli u situaciji kada bismo pomislili za neku osobu koja rešava životne probleme da je mentalno snažna. Nije li se i vama desilo da čujete - kada biste naišli na prepreku ili tešku životnu situaciju - sve ćeš ti to izdržati, ti si psihički jaka i stabilna osoba...

Da li je zaista tako ili je reč o mitovima koji se, nezavisno od vremena, i dalje održavaju? Nismo li i sami u zabludi kada razmišljamo o mentalno snažnim pojedincima.

Sledećih 6 mitova o takvim ličnostima je veoma rasprostranjeno:

1. Mentalno jaka osoba je rođena jaka.

Niko od nas u trenutku rođenja nije posedovao jake mentalne snage. Mentalne sposobnosti se izgrađuju kroz kognitivne, emocionalne i mentalne snage. Svi mi imamo mogućnost da radimo na sebi, da učimo iz svojih pogrešaka, odustanemo od loših navika, usvajamo nove veštine, rastemo u mentalnim sposobnostima i kapacitetima iz dana u dan.

12 stvari koje snažna žena želi u ljubavi...

2. Mentalno jake osobe su emocionalno hladni pojedinci.

Jedna od zabluda sa kojom se susrećemo posmatrajući mentalno jaku osobu je da su to pojedinci koji ne pokazuju emocije. Mentalno jake osobe doživljaju emocije kao i ostali. Međutim, u čemu je razlika?

PageBreak

Kako postati gospodar svojih emocija

To su osobe koje su u svakom trenutku svesne da mogu da utiču na emocije. Oni znaju da negativne emocije mogu da utiču na njihove misli i ponašanje. Spremni su da kontrolišu svoje emocionalno stanje i ponašaju se suprotno od trenutnih osećanja, što im omogućava da se lakše sučeljavaju s različitim situacijama na poslovnom i privatnom planu. Oni su gospodari svojih emocija.

3. Mentalno jaki pojedinci su agresivni.

Mentalno snažne osobe nemaju potrebu da kontrolišu druge ili da, u najgorem slučaju, budu agresivne prema drugima. Oni prihvataju ličnu odgovornost za svoje postupke i postupke drugih ne gubeći energiju kako bi manipulisali drugim osobama iz svoje okoline.

4. Mentalno snažne osobe nikad nisu imale ozbiljne probleme.

Ponekad mislimo da mentalno snažni pojedinci - upravo zato što su snažni - nemaju poteškoća u vezi sa svakodnevicom. Jedna od zabluda je da su mentalno snažni i kao takvi svaki životni problem puno lakše rešavaju. To nije tako. Mnogi mentalno snažni pojedinci su tokom života nailazili su na neverojatne životne poteškoće, od problema u porodičnom krugu do finansijskih brodoloma. Umesto očaja, birali su izlaz učeći iz lošeg, teškog iskustva koji im je u konačnom ishodu pomoglo u izgradnji mentalne snage.

5. Mentalno snažne osobe ne traže pomoć.

Mentalno snažna osoba ne libi se da pred najboljim prijateljima prizna kako u pojedinim situacijama ne vidi izlaz iz životnog problema. Oni su bez zadrške spremni da zatraže pomoć od bliskih prijatelja koji imaju više iskustva ili znanja. U pojedinim situacijama - ako je potrebno - bez odugovlačenja će zatražiti pomoć - savet stručnjaka za mentalno zdravlje ako procene da je to neizbežno.

5 istina koje znaju samo mentalno snažne osobe...

6. Mentalno snažne osobe nemaju mentalnih poteškoća.

Mentalno zdravlje i mentalna snaga su odvojeni pojmovi. Iskustvo nam govori da su neki od najsnažnijih ljudi u svetu nadvladali probleme na području mentalnog zdravlja zahvaljujući mentalnoj snazi. Osobe sklone anksioznosti, depresiji mogu da savladaju poteškoće na području mentalnog zdravlja vrlo uspešno zahvaljujući mentalnim snagama koje poseduju.

Za kraj:

Kao što možemo da oblikujemo mišiće upornim i redovnim fizičkim vežbanjem, tako možemo da utičemo na svoju mentalnu snagu. Regulisanjem misli, upravljanjem svojim emocijama i ponašanjem podstičemo razvoj mentalnih snaga u svakodnevnom životu. Ključ uspeha u svakodnevnom životu ne krije se u materijalnim dobrima i statusnim obeležjima modernog vremena, već u mentalnim snagama onih pojedinca koji se nose snažno sa izazovima modernog vremena.

Dr. sc. Dubravka Šimunović, prof. v. šk., prof. rehabilitator

Prilagođeno sa: Ordinacija.hr