Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako se radi psihoterapija i koliko vremena je potrebno da osetimo poboljšanje

Psihoterapijski rad zasniva se na lečenju razgovorom, savetima, podrškom, empatijom. O čemu se na psihoterapijskom susretu priča - zavisi, pre svega, od simptoma.

  Izvor: Foto: Profimedia

Psiholog nije lekar, on je zdravstveni saradnik. Psihijatar ili neuropsihijatar (mada više ovo zvanje ne postoji - sada su ili psihijatri ili neurolozi) je lekar koji je specijalizovao psihijatriju. Njihov posao se sastoji u tome da na osnovu razgovora sa pacijentom utvrde dijagnozu i prepiše terapiju tj. lek. Samo zvanje i psihologa i psihijatra ne znači da su oni psihoterapeuti. Samo dopunskim edukacijama neki od ovih stručnjaka stiču neophodna znanja za psihoterapijski rad.

On se upravo znasniva na lečenju razgovorom, savetima, podrškom, empatijom. O čemu se na psihoterapijskom susretu priča zavisi pre svega od simptoma. Za neke je potrebno da se priča o stvarima iz prošlosti ( detinjstva, mladosti, porodici..) a nekada se "lečenje" zasniva na podršci i terapijskim zadacima koji treba da pruže podršku klijentu kako bi on prevazišao svoje probleme npr. stid.

Zbog kojih pitanja se ljudi najčešće obraćaju psihologu...

I svakako je moguće da se "samo" razgovorom čovek osobodi svojih simptoma i postigne veću zrelost. Razmislite i sami. Govor i mišljenje su vrlo povezani. Zar ne? Ako smo iskreni kao kada pričamo sa prijateljem, mi govorimo ono što i mislimo. A naše ponašanje i osećanja su zasnovana na našem mišljenju.

Na psihoterapiji psihoterapeuti pronalaze, otkrivaju i osvešćuju klijentu nedovoljno zrele i neadekvatne načine mišljenja i navode (uče) klijenta da preispita svoje stavove, da konstruktivnije sagleda situaciju, izgradi zrelije načine razmišljanja. Kada klijent to postigne počinje da se oseća i ponaša produktivnije i bolje.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj