Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

3 saveta Dipaka Čopre: kako da čuvamo svoju pozitivnu energiju

Kad stvari počnemo da prihvatamo onakvim kakve one jesu, lako ćemo i prihvatiti činjenicu da postižemo više ako se zalažemo manje. Evo zbog čega je to moguće...

  Izvor: Foto: Profimedia

Jeste li ikad u životu nešto toliko želeli i pokušali da dograbite da biste, na kraju, tu stvar ne samo izgubili, već je i odgurnuli miljama daleko od sebe? U kulturi u kojoj je normalno da se "borimo za ono što želimo" preplavljeni smo ratovima i borbama za nešto, za nekoga ili protiv nekoga i nečega. Borimo se protiv bolesti, za nečiju naklonost, višu poziciju... Šta na kraju dobijamo tom večnom borbom?

Jedan od Sedam duhovnih zakona uspeha koje podučava Dipak Čopra, govori upravo o tome i zove se Zakon minimalnog truda (The Law of Least Effort). Ovaj zakon bazira se na ideji da postižemo više ako se zalažemo manje. Iako zvuči paradoksalno, ako o ovom zakonu razmišljamo kroz načelo očuvanja energije, on ima smisla. Osnova zakona je da je inteligencija prirode ustrojena tako da uz minimum napora postiže maksimum: cvetanje cveta, reka koja teče, kiša koja pada, trava koja raste - sve se pokreće u harmoniji i uz univerzalnu energiju ljubavi bez truda i napora.

Dipak Čopra: Najbolji način da pomognete društvu i sebi...

Zamislite da je vaše telo nosilac te energije. Na vama je izbor hoćete li je čuvat ili širite. Kada nas pokreću strah i ego, trošimo golemu energiju ili čak postavljamo blokade koje zaustavljaju tok pozitivne energije. Sa druge strane, kada su naša dela motivisana ljubavlju, snagu dobijamo iz univerzalnog izvora energije. Kada se prepuštamo toku ili prihvatimo stvari takve kakve jesu, štedimo tu dragocenu energiju. Možemo vežbati primenu ovog zakona i u svakodnevnom životu tako što ćemo da naučimo tri stvari:

1. Vežba potpunog prihvatanja. Umesto da se borite protiv situacija koje vam nisu po volji, odlučite da ih prihvatite. To ne znači da ste pasivni, već ste, oslobađajući se tenzije konstantne borbe, spremniji da učinite ono što zaista želite. Takođe, prihvatanje umanjuje našu patnju koja nastaje iz otpora prema određenoj situaciji.

2. Preuzimanje odgovornosti. Ne prebacujte krivicu na druge ljude i okolnosti, ali ni na sebe. Fokusirajte se na ono što danas možete da preuzmete kako biste napredovali.

Priručnik za zdrav život Dipaka Čopre: da li smo gladni hrane ili ljubavi...

3. Ne branite se. Ne rasipajte energiju na pokušaje da se odbranite ili nekome dokažete. Budite fleksibilni i prijemčivi i za druga mišljenja.

Izvor: Sensa klub

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj