Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jednostavna vežba kojom se pojačava harizma

Radite na svojim kognitivnim sposobnostima i rezultati će biti bogatiji nego što očekujete!

  Izvor: Foto: Profimedia

Naučnici sa Queensland univerziteta u Australiji sproveli su eksperiment koji je uključio 417 učesnika, koje su prijatelji okarakterisali kao harizmatične. Svi učesnici radili su testove inteligencije i ličnosti, a istraživači su ispitivali njihove prijatelje koliko su harizmatični, i koje društvene veštine imaju.

Da bi "izmerili" njihovu harizmu, pitali su prijatelje koliko su učesnici harzmatični, zabavni i vispreni, odnosno dovitljivi.

Da bi izmerili društvene veštine, pitali su prijatelje da li su učesnici dobri u rešavanju konflikata, da li se osećaju prijatno u različitim društvenim slojevima i da li su dobri u tumačenju osećanja.

Na kraju, istraživači su merili koliko su učesnici brzi u razmišljanju. Postavljali su pitanja koja se tiču nauke, merili su koliko im brzo treba da odgovore, i koliko brzo reaguju.

Zbog kojih pitanja se ljudi najčešće obraćaju psihologu...

Rezultati su pokazali da oni koji najbrže razmišljaju su ujedno okarakterisani i kao najharizmatičniji - čak iako rezultati IQ i testova ličnosti nisu pokazivali natprosečne rezultate.

Bilo kako bilo, sasvim suprotno od očekivanja naučnika, brzina razmišljanja nije povezana sa drugim društvenim veštinama koje su ocenjivane kod učesnika.

Nije baš najjasnije zašto je i kako brzina razmišljanja doprinosi harizmi. Ali, "brzomislioci" odnosno dovitljivi i vispreni mogu brže da procene situaciju i shvate kako da se ponašaju da zadobiju ljudsku pažnju, uslugu, simpatiju, itd. Neka buduća istraživanja mogla bi da potvrde ovu teoriju.

Za one koji bi želeli da budu harizmatičniji, dobra vest je da je moguće razvijati kognitivne sposobnosti. Istraživanja takođe pokazuju da su oni koji su igrali popularne igre za "treniranje mozga" mesec dana povećali brzinu "procesuiranja informacija". Jasnije, brže su razmišljali i lakše dolazili do rešenja. Ipak, ne postoji jasna i čvrsta veza između brzog razmišljanja i učenja koje dalje vodi u harizmu.

Komunikacija, strpljenje, bonton: kako naučiti dete da vas ne prekida dok razgovarate...

Naučnici takođe sugerišu da možemo da gajimo harizmu koristeći jezik koji je direktan i jednostavan umesto apstraktnog jezika, i tako što ćemo osećanja izražavati iskreno i nedvosmisleno.

dovitljivi_i_vispreni_zasto_je_neka_osoba_harizmaticnija_od_druge_1
Izvor: Foto: Profimedia

Izvor: Biz Life

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj