10 fraza majstori manipulacije koriste da vam umanje samopouzdanje: Ako često govore za vaše dobro, to je loše

Manipulatori imaju suptilne jezičke trikove kojima sade seme sumnje - ovih 10 fraza majstori manipulacije koriste da umanje vaše samopouzdanje.

Shutterstock

Manipulacija je kontrola nečijeg ponašanja zarad sopstvenih interesa. Postoji u emotivnim odnosima i kompanijama, svugde gde pojedinci koriste određene obrasce ponašanja ili komunikacije da bi dobili ono što žele od drugih. Nekad je teško napraviti razliku između uticaja i manipulacije, i tada stvari mogu biti nezgodne. To je podmukli način da se sruši nečije samopouzdanje kako bi bio nateran da radi ono što neko drugi želi, a često je prikriven "finim razgovorom".

Majstori manipulacije su pametni i suptilni, oni su stručnjaci u korišćenju specifičnih fraza kojima sade seme sumnje. A evo koje su to fraze:

1. Ti uvek…/ Ti nikad...

Manipulacija nije uvek očigledna, posebno kada su u pitanju glavni manipulatori. Oni imaju sposobnost da se osećate nesigurno bez direktnih uvreda. A jedan od njihovih omiljenih alata su apsolutne izjave. To su rečenice koje ne ostavljaju mesta izuzecima. One su definitivne, sveobuhvatne i često preuveličavaju istinu. "Uvek zabrljaš stvari" ili "Nikad me ne slušaš“.

Te fraze su dizajnirane da vas navedu da preispitate svoje sposobnosti i postupke. One odslikavaju savršenu sliku neuspeha, izazivaju sumnju u sebe i anksioznost. Istina je da niko "uvek" ili "nikad" nešto radi ili ništa ne radi.

2. Jesi li siguran?

"Jeste li sigurni?" na površini izgleda kao nevino pitanje. Ali kada ga koristi majstor manipulacije, može vam pojesti samopouzdanje kao ništa drugo. Iako u početku izgleda bezopasno, vremenom čovek počinje da preispituje svaku odluku koju donese, čak i u oblastima u kojima je bio siguran.

Fraza "Jeste li sigurni?" može biti manipulatorski način da vas natera da sumnjate u svoje odluke i sposobnosti.

3. Mislio sam da znaš...

Manipulatori imaju neverovatnu sposobnost da se osećate kao da ste pali s Marsa. Često koriste fraze poput "Mislio sam da znaš…“ da impliciraju da su svi ostali svesni nečega čega vi niste. Ta psihološka taktika, poznata kao gaslajting, koristi se da naruši osećaj stvarnosti osobe. Manipulator se pretvara da je iznenađen što već niste znali nešto, zbog čega se osećate neobavešteno ili čak glupo.

Ova fraza suptilno prebacuje krivicu na vas, čineći da izgleda kao da ste vi krivi što ne znate. To je način potkopavanja vašeg poverenja u sopstveno znanje i sposobnosti.

Shutterstock 

4. Previše si osetljiva...

Da li vam je ikada rečeno da ste previše osetljivi kada izražavate svoja osećanja ili reagujete na situaciju? Ova fraza je klasično oruđe u arsenalu majstora manipulatora. Govoreći vam da ste previše osetljivi, poništavaju vaša osećanja i iskustva.

To je lukava taktika koja vas može naterati da se osećate krivim zato se osećate uznemireno ili povređeno. A to može dovesti do sumnje u sebe i uzrokovati da potisnete svoje emocije u budućnosti. Ne dozvolite nikome da potkopa vaše samopouzdanje označavajući vas kao "previše osetljivog“.

5. Samo sam se šalila...

Humor može biti odličan način da se razvedri raspoloženje ili da se ublaži napeta situacija, ali majstori manipulacije ga često koriste kao alat za omalovažavanje ili potkopavanje nečijeg samopouzdanja.

Oni daju kritički ili uvredljiv komentar iza kog sledi "Samo sam se šalila" ili "To je bila samo šala“. Namera je da se njihova uvreda prikrije kao humor, čineći da izgledate preosetljivo ili da vam nedostaje smisao za humor ako reagujete negativno.

6. Ovo govorim samo za tvoje dobro...

Ova fraza može da se oseća kao udarac u stomak, posebno kada dolazi od nekoga kome verujete i koga poštujete. "Ovo govorim samo za tvoje dobro“ glavni manipulatori često koriste kao način da prikriju svoju kritiku ili savet zabrinutošću. To je njihov način da ublaže udarac a istovremeno podriva vaše samopouzdanje.

Osoba koja ovo kaže može iskreno verovati da vam pomaže, ali važno je da zapamtite da konstruktivna kritika treba da vas osnaži, a ne da se osećate malim.

Shutterstock 

7. Da sam na tvom mestu...

Iako se čini bezazlnom, kada neko svakog dana koristi frazu "Da sam na tvom mestu…“, nateraće čoveka da preispita svaku svoju procenu. To suptilno sugeriše da je vaša perspektiva pogrešna, a njena ispravna.

"Da sam na tvom mestu…“ jeste fraza koju majstori manipulatori koriste da bi vam nametnuli svoje stavove ili izbore, da vas nateraju da sumnjate u sopstvene odluke i sposobnosti.

Činjenica je da oni nisu vi. Nemaju vaša iskustva, osećanja ili faktore koji utiču na vaše odluke. Verujte svojim instinktima, samo vi znate šta je najbolje za vas.

8. Ali ti si tako dobar u tome…

Možda izgleda čudno, ali čak i komplimenti se mogu koristiti kao alat za manipulaciju. A jedan od najpodmuklijih načina da to uradite jeste da kažete: "Ali ti si tako dobar u tome…“

Manipulatori koriste ovu frazu da bi vas pritisnuli da uradite nešto što možda ne želite. Pohvalivši vaše veštine, oni vam otežavaju da odbijete njihov zahtev. To suptilno implicira da imate obavezu da koristite svoje sposobnosti, čak i ako to nije u vašem najboljem interesu.

Zapamtite, samo zato što ste dobri u nečemu ne znači da ste obavezni da to uradite. Ne dozvolite da laskanje utiče na vaše odluke. Ostanite verni onome što vam odgovara.

9. Preteruješ...

Jedna od najčešćih fraza koje koriste manipulatori da potkopaju vaše samopouzdanje jeste "Preteruješ“. To je način da odbacite svoja osećanja i dovodete u pitanje validnost svog odgovora. Kada vam neko kaže da preterujete, on implicira da je vaša emocionalna reakcija preterana ili nerazumna. On pokušava da diktira kako treba da se osećate, što može stvoriti sumnju u sebe i konfuziju.

A vaša osećanja su vaša i niko nema pravo da ih kontroliše ili odbacuje. Ako osećate da su vaše emocije poništene, važno je da se zauzmete za sebe i izrazite kako se osećate.

10. Znam šta je najbolje za tebe...

Ova fraza je možda najopasnija od svih. Kada neko kaže: "Znam šta je najbolje za tebe", on preuzima poziciju autoriteta nad tvojim životom. To je suptilan način potkopavanja vašeg poverenja u sopstvenu procenu.

Manipulatori koriste ovu frazu da kontrolišu vaše odluke i postupke. To je njihov način da potvrde dominaciju i da se osećate kao da ne možete da verujete sopstvenim instinktima.

Ali evo istine: vi ste najveći autoritet u svom životu. Poznajete sebe bolje nego bilo ko drugi. Verujte u svoju sposobnost da donosite ispravne odluke za sebe.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Dr Vladeta Jerotić: Šta nikada ne treba govoriti i raditi  RTS planeta