"Izgledaš sjajno", "Odlično si uradio projekat", "Tako je zanimljivo biti sa tobom" - lepo je čuti lepe reči. Raspoloženje i samopoštovanje se odmah podižu, uglovi usana se razvlače u osmeh, javlja se želja da se ugodi sagovorniku. Generalno, svi se osećaju dobro kada dobiju pohvalu. Ali komplimenti nisu uvek prijatni. Važno je da budete u stanju da formulišete misao kako biste izrazili divljenje. Postoje fraze koje mogu zbuniti i čak uznemiriti osobu – pa je savet da ih izbegavate. Evo ih.

"Izgledaš odlično! Da li ti je danas rođendan?"

Vezanje za vreme u komplementima nije baš dobro. Čini se da osoba obično izgleda ne baš dobro, ali jednom godišnje je odlučio da se okupa i dotera, pa dobije pohvale. Ako vam se čini da je danas poseban dan za vašeg sagovornika, onda možete reći: "Danas blistaš! Da li postoji poseban razlog?"

"Vrlo si privlačna! Čudno je da si još sama"

Ovo nije kompliment, već očigledan pokušaj mešanja u vaš lični život. Prvo, ne postoji direktna uzročno-posledična veza između spoljašnjih karakteristika i uspešnog razvoja romantičnih veza. Drugo, neprikladno je fokusirati se na odsustvo značajne druge osobe (osim ako ste vi i vaš sagovornik dugogodišnji bliski prijatelji) – na ovaj način izgleda da želite da razvijete kompleks inferiornosti kod vašeg sagovornika.

"Sjajno je što ne brineš o svom izgledu"

Ili želite da pohvalite osobu zbog njenog samopouzdanja i nezavisnosti od mišljenja drugih, ili naglašavate da ne izgleda lepo. Fraza zvuči dvosmisleno, pa je ne bi trebalo koristiti. Prijatnije alternative bili bi komplimenti poput "Divim se tvojoj hrabrosti/ tvom samopouzdanju".

"Neverovatno je da si uspeo..."

Ljudi obično izgovaraju ovu frazu iz zavisti. Ako je sagovornik istrčao maraton, dobio dobro posao iz snova, kupio skup automobil ili uradio nešto drugo čime može da se ponosi, onda je bolje reći "Bravo! Veoma sam srećna zbog tebe" ili "Čestitam! Ti to zaslužuješ"  - bez note devalvacije nečijih sposobnosti.

"Konačno si to uradila"

Kada je reč o dostignućima, nije sve u životu lako uraditi prvi put. Super je kada uspete da položite licencu iz prvog pokušaja, izgubite deset kilograma viška za kratko vreme ili dobijete unapređenje na poslu u prvom mesecu nakon zapošljavanja. Ali ako je za postizanje vašeg cilja bilo potrebno više vremena nego što je očekivano, onda nema razloga za brigu. Budite srećni zbog osobe i hvalite je bez obzira na utrošeno vreme.

"Nisam znala da si dobra u ovome"

Na prvi pogled, ovo je potpuno bezopasna fraza, ali može i da uvredi. Zamislite da sedite u krugu kolega i delite svoje utiske o nedavno pročitanoj knjizi nekog ne naročito popularnog pisca. Odjednom neko komentariše vaše reči – na primer, poziva se na druga dela autora – a vi izgovorite ovu frazu. Izgleda kao da ste iznenađeni sagovornikovom strašću za knjigama ili njegovom sposobnošću da čita.

"Ova haljina te baš sužava"

Ništa više ne nagoveštava da sagovornica ima višak kilograma, zbog čega može imati kompleks. Zato i bilo prikladnije da majci, prijateljici, koleginici ili bilo kojoj drugoj devojci kažete "Ova haljina ti odlično stoji“ ili "Odeća savršeno ističe tvoju figuru."

BONUS VIDEO:

Ana Rodić - Kako biti zadovoljan MONDO/Stefan Stojanović

 Sensa/Z.A.