U popularnoj psihologiji sve više se govori o metodi "sivog kamena" kao o novoj taktici za suočavanje sa nasilnim ili manipulativnim ponašanjem. Dosta ljudi je potvrdilo da im je baš ova tehnika pomogla u smanjenju sukoba sa ovakvim osobama.

Ideja ove tehnike jeste da emocionalni zlostavljači, posebno oni sa narcističkim tendencijama, uživaju u reakciji svojih žrtava. Ako postanete nezanimljivi ili nedovoljno angažovani, zlostavljači će postepeno gubiti interesovanje za vas. Međutim, važno je naglasiti da ovaj metod nije naučno podržan od strane psihologa, a postoji mogućnost da se primena takve metode negativno odrazi na vas, piše Medical News Today. Na primer, ako ga koristite predugo, to može dovesti do eskalacije neprijatnih emocija, iscrpljenosti, umora i nezadovoljstva.

Kako i kada koristiti metodu sivog kamena?

Pre svega, treba naglasiti da metoda sivog kamena nije dugoročno rešenje za toksične odnose, posebno za osobe koje žive sa takvom osobom. U takvim slučajevima, bolje je prekinuti odnose sa tom osobom i potražiti stručnu pomoć. Međutim, metoda može pomoći nekome da privremeno izbegne emocionalno manipulisanje dok ne bude u poziciji da napusti situaciju ili vezu. Takođe, može pomoći ljudima koji moraju da imaju povremeni kontakt sa emocionalnim zlostavljačima ili narcisima.

Na primer, može pomoći osobi da se nosi sa manipulativnim kolegama na poslu, bivšim partnerima ili rođacima sa kojima se viđa na okupljanjima, ali nisu povezani. U ovim situacijama može pomoći postavljanje granica ili skraćivanje interakcija. Međutim, ne postoji garancija da će ovaj metod uvek funkcionisati.

Tehnika "sivi kamen" u odbrani od manipulatora i narcisa podrazumeva sledeće metode:

  • davanje kratkih, neobavezujućih ili jednorečnih odgovora
  • održavanje kratkih interakcija
  • izbegavanje svađe, bez obzira šta neko kaže ili uradi da je izazove
  • čuvanje privatnih ličnih ili osetljivih podataka
  • ne pokazujući nikakve emocije ili ranjivost
  • minimiziranje kontakta, kao što je dugo čekanje pre nego što odgovorite na poruke ili napuštanje poziva što je brže moguće

Izvor: Sensa.story.hr

https://sensa.mondo.rs/tag1252/Tehnika/1