Svi smo mi manipulatori do neke mere i ponekad manipulišemo svojim rečima, postupcima i ponašanjem. Međutim, kada govorimo o manipulatorima, mislimo na ljude koji to čine često i pritom nanose veliku štetu drugima. Nikako ne treba brkati manipulaciju koja predstavlja samo prolazno ponašanje i manipulativnu ličnost. Manipulator manipuliše zato što ne može drugačije – to je njegov odbrambeni mehanizam. Ponekad to čini svesno, a ponekad nesvesno. Sa druge strane, afirmisana osoba jasno izražava svoje stavove, potrebe, zahteve i osećanja te pritom ne omalovažava i ne potcenjuje druge.
Iako može odavati drugačiji utisak, manipulator duboko u sebi nema poverenja u sebe te se često oseća nevredno i nedovoljno. Njegov glavni zadatak jeste da vas uveri u suprotno, pri čemu može ostavljati utisak kako savršeno zna šta čini. Ako ste i sami nesigurni u sebe, vašu će nesigurnost nanjušiti kao vampir krv te će dati sve od sebe kako biste poverovali u sliku njega kao samodovoljnog, moćnog i snažnog.

Kako se zaštititi od manipulatora?

U skladu sa strategijom koju je razvila terapeutkinja Izabel Nazar-Aga, nastojte da uradite sledeće:
Važnost razotkrivanja. Prvi korak je priznati sebi da je osoba zbog koje patite zaista manipulator. Kada su to vama bliski ljudi ili oni koji su vam dragi, može vam biti teško da priznate ovu činjenicu i možda ćete poželeti da pronađete neki izgovor kako biste se uverili da to nije istina. Koliko god bilo teško, ipak budite iskreni prema sebi i progutajte ovu gorku pilulu istine.
Prežalite idealnu komunikaciju sa manipulatorom! Prežaliti idealnu komunikaciju sa manipulatorom znači prihvatiti činjenicu da sa njim ne možete da komunicirate „normalno“. Ovo je bolna tvrdnja jer se često u dubini duše nadamo kako je promena moguća, posebno ako je reč o nama bliskim manipulatorima. Upravo ta nada izaziva istinsku patnju i može biti izvor velikog stresa. Promene manipulatorske ličnosti izuzetno su retke.
Naučite da se služite antimanipulacijom! Kada govorimo o antimanipulaciji, vrlo je korisno upotrebiti tehniku zamagljivanja – poseban način komunikacije kad se izražavate vrlo neodređeno i površno. Služiti se antimanipulacijom znači znati doskočiti manipulatoru i zaštititi se. Sami manipulatori često nesvesno koriste upravo ovu tehniku. Ako odmah krenete da je primenjujete, postoji mogućnost da će manipulator to primetiti i nastojati da vas isprovocira kako bi dobio reakciju kakvu očekuje. Možda vas i prozove zbog toga i pokuša da kod vas izazove osećaj krivice. Ne nasedajte, istrajte i ostanite mirni koliko god vam bilo neprijatno.

Glavni koraci antimanipulacije su:

  • neka vaše rečenice budu kratke;
  • izražavajte se neodređeno;
  • pokušajte da ostanete ravnodušni i mirni;
  • kad god to kontekst dopušta, okrenite sve na šalu;
  • ostanite u granicama pristojnosti;
  • nemojte se upuštati u diskusiju ako to ničemu ne vodi ili se svodi na omalovažavanjež;
  • izbegavajte agresivnost;
  • nikad, nikad, nikad se ne pravdajte.

Verujte u sebe i postavite granice!Ako imate manjak samopouzdanja, lako možete da (p)ostanete žrtva manipulatora. Ne nasedajte na laskanje, ne odgovarajte na molbe koje nisu jasno formulisane, ne prepričavajte manipulatorima pojedinosti o svom životu, smanjite emotivnost i uključite racionalnost. Naučite kako diplomatski da odbijete ono što ne želite. Vežbajte toliko dugo dok vam to ne uspe.

Za kraj, ono najvažnije: zaustavite svaki neprihvatljiv sistem ponašanja koji već postoji među vama!

Izvor: Sensa/Mirta Fraisman Čobanov