Manipulatori koriste razne tehnike i sredstva kako bi izmanipulisali svoju žrtvu i dobili ono što žele. Jedna od manipulativnih strategija koju koriste u komunikaciji je "sugestija sumnjom" ili "zaraza sumnjom", istakao je ruski psiholog i NLP master Denis Dolgov.

Kako je napomenuo u video prilogu na svom Telegram kanalu, ova tehnika omogućava manipulatoru da posadi seme sumnje u uverenja protivnika, što će na kraju poljuljati njegovo samopouzdanje.

"Prvo ponavlja uverenje osobe, slaže se sa njim, pohvaljuje njen izbor, a zatim, kao usput, možda, skrećući pogled sa sagovornika, izražava sumnju. Vrlo kratko. Onda kaže nešto poput - "Hajde, zaboravi, nema veze, sve je u redu" i ne razvija više ovu temu i ne vraća se na nju. Bacil sumnje će čvrsto usaditi u glavi sagovornika", objasnio je psiholog.

Na ovaj način manipulator može, posebno kod osoba koje imaju slabo samopouzdanje, da probudi sumnju, nesigurnost, možda čak i izazove ishitrenu odluku žrtve. Na primer, kada započnete novu vezu, a prijatelj vam kaže kako je vaš novi partner super, ali da treba malo zavireti ispod površine, ali on ne bi da govori o tuđem životu. Verovatno ćete biti u situaciji da se zašitate šta to nije u redu, i ova misao vam neće dati mira.

U komunikaciji je iskrenost i otvorenost neophodna za zdrav odnos. Zato pazite kome se poveravate i kojim ljudima dajete svoje vreme, energiju i ljubav. Kada u romantičnom, prijateljskom ili drugom odnosu vlada manipulacija, suština je da ne mogu obe strane više da budu srećne. Takva veza postaje igra u kojoj samo jedan ima dobit, a drugi živi u iluziji i senci toksičneveze.

Izvor: Sensa