Prvi kontakt sa manipulatorom ne odaje ništa neobično, oni uglavnom deluju brižno, šarmantno, zavodljivo, ali vremenom kada skinu masku, osoba shvata da se vezala za manipulatora koji se igra njenim emocijama i već duže vreme narušava samopouzdanje.

Manipulator koristi razne tehnike i strategije, a u komunikaciji ga možete prepoznati po toksičnim frazama koje koristi, a koje deluju potpuno "naivno".

Evo koje rečenice možete čuti od manipulatora kada se igra vašim osećanjima:

1. "Vidi šta si me naterao da uradim"

Ovo je jedna od ključnih fraza koje koristi manipulator. On se pretvara da ne kontroliše svoje postupke i želi na vas da prebaci odgovornost za svoje ponašanje. Manipulator skoro nikada neće priznati svoje greške, a vešto koristi trenutak da krivicu prebaci nas vas, što ugrožava vaše samopouzdanje, rasuđivanje i čini da se osećate loše. Najlešće ovu frazu koristi kako bi kontrolisao druge ljude.

Kako da reagujete?

"Nisam te naterao da uradiš ništa." Ostanite pri svome i dajte do znanja manipulatoru da nećete snositi odgovornost za njegove postupke, jer kontrolišete samo sebe. Ne dozvolite mu da vas zavede i da vas okrivi.

2. "Ponašaš se nenormalno"

Manipulatori žele da vam uđu u glavu i nateraju vas da mislite da ne razumete o čemu pričate i šta radite. Kada pokušate da opišete postojeći problem, manipulator će često govoriti da ste u velikoj zabludi. Oni pokušavaju da vas "naprave ludim", optužuju vas da ste iracionalni i besmisleni u svojim rečima i postupcima, što će vas navesti da se povučete i dovedete u pitanje svoj razum i logiku.

Kako reagovati?

Budite mirni i rezervisani. Naravno, takva fraza može da vas uznemiri, ali ne dozvolite da vas izvede iz takta. Jasno i mirno insistirajte na svom stavu, ne ulazite u raspravu sa manipulatorom i ne dokazujte mu da ste vi u pravu, jer će vas ovo samo dodatno uznemirati.

3. " Uvek preteruješ"

Manipulatori vole da koriste ovu frazu da vam pokažu da su vaši problemi izmišljeni i da su samo plod vaše mašte. Ako manipulator želi da vas uznemiri, on će svakako izgovoriti ovu frazu, insistirajući da ste vi osoba koja stalno drami i preuveličava probleme. Tako pokušavaju da umanje grešku koju su napravili.

Kako reagovati?

Ova konkretna fraza mogla bi biti početak manipulativnog čina zvanog "gaslighting". Ako vam kažu da preuveličavate i previše razmišljate, verujte svojoj intuiciji . Odgovorite manipulatoru: "Ja potpuno zdravo i racionalno posmatram situaciju. Zato mi je važno da pričamo o ovom problemu" Uključite manipulatora u rešavanje vaših problema i moguće je da ćete videti kako nestaje polako iz vašeg života.

4. "Izvini"

Većina ljudi oseti olakšanje kada dobiju izvinjenje i spremni su da oproste, ali budite oprezni sa manipulatorom. Njemu je "Izvini" omiljena fraza, jer koristi taktiku uhvati-i-pusti. Manipulator može govoriti "izvini" milion puta, ali ako ne menja svoje loše ponašanje, to je uzalud.

Kako reagovati?

"Hvala na izvinjenju, ali nisam spreman da se ppomirimo dok ne vidim da se tvoje ponašanje zaista promenilo.". Sposobnost kontrole sopstvenih granica je ključ kontrole manipulatora. Naučite da kažete "ne", a ukoliko manipulator odustane i ne menja se, znajte da ta osoba, koja vas povređuje i donosi nelagodnost umesto sreće zapravo nije vredna vaše pažnje.

Izvor: Sensa