Manipulatori i narcisi u odnosima i komunikaciji često koriste taktike kojima obmanjuju druge i pokušavaju situaciju da preokrenu u svoju korist. Odnos sa ovakvim osobama može nepovoljno uticati na vaše samopouzdanje, mentalno zdravlje i sve aspekte života.

U početku su ovi ljudi "savršeni", ali kada vas uhvate u svoju mrežu obmane i iluzija, prvo što će se dogoditi jeste velika sumnja u sebe, svoje stavove, inteligenciju, sposobnosti. Jedna tehnika koju koriste da bi ovo postigli naziva se triangulacija i najčešće je primenjuju narcisi.

Kada narcis pokušava da vas ubedi da niste u pravu, da grešite, posebno kada mu ukažete na njegovu grešku ili propust u ponašanju, on će vešto u razgovor uvući treću osobu koju će podstaći da stane na njegovu stranu. Ovo je uobičajeno sredstvo za potvrđivanje ispravnosti i kvaliteta destruktivne osobe i odbacivanje reakcije žrtve kao neodnovane, pogrešn ei preterane. Kada nastupi manipulativna triangulacija u kojoj vas dve osobe ubeđuju u nešto, treća počinje da se oseća bespomoćno i neuravnoteženo - na kraju većina padne pod uticaj.

Narcisi ovu manipulativnu tehniku primenjuju u raznim odnosima, bilo da su to saradnici, bivšim supružnici, prijatelji, pa čak i članovi porodice. Kod žrtve na ovaj način izazivaju nesigurnos i pad samopouzdanja, a oni se osećaju moćnije i superornije od vas - što je i jedina težnja svakog narcisa. Oni skoro uvek koriste mišljenja drugih da podrže svoje gledište, to je i jedan znak po kojima ih možete prepoznati.

Ova tehnika je osmiljena da skrene vašu pažnju sa pogrešnih i toksičnih postupaka narcisa i predstavi ga na pozitivan način kao ispravnu osobu. Najveća posledica koju izaziva ova manipulacija jeste nedostatak samopouzdanja - Na primer, "Pošto se Ana slaže sa Stefanom, ispada da ja i dalje grešim?"

Koristi se i negativnom triangulacijom koja podrazumeva da vam rado "pričaju" ružne stvari koje su drugi navodno rekli o vama, dok oni sami govore ružne stvari iza vaših leđa.

Da biste se suprotstavili triangulaciji, važno je da osvestite da treća osob akoja je upletena, najčešće je i sama žrtva narcisa. U suštini, narcis je zadužen za sve uloge. Kada se nađete u ovakvoj situaciji, odgovorite mu sopstvenom "triangulacijom" – pronađite podršku trećeg lica van njegove kontrole i držite se čvrsto svog gledišta, ne dozvolite da vas obmane. Kada narcis primeti da gubi kontrolu, sve maske polako počinju da padaju.

Izvor: Sensa