Narciosidne osobe su vrlo vešte u manipulativnimigrama - znaju kako da privuku i zadrže pažnju drugih, ali i da iskoriste njihovu naklonost.

Karakteristike narcisoidnog poremećaja ličnosti su: egoizam, nedostatak empatije za druge ljude, stalna potreba da im se drugi dive, arogantnost, samoživost, manipulacija i zahtevna ličnost. Uvereni su da zasližuju poseban tretman, a poslovni i emotvini odnosi sa narcisima može negativno uticati na vaše emocionalnzdravlje, samopouzdanje i kvalitet života.

Kada nisu u centru pažnje, dolazi do problema, nezadovoljstva, destruktivne komunikacije. Kako bi održai pažnju na sebi, narciosidne osobe će učiniti sve, ne birajući sredstva, a ovo su njihove manipulativne taktike:

1. Igra žrtve

Narcisi će tokom konflikta uvek manipulativnim tehnikama prebaciti krivicu na vas, a oni će se lako pronaći u ulozi žrtve. Učiniće da se osećate loše.

2. Prebacivanje krivice

Ovo je slično kao kod uloge žrtve, s tim da narcii koriste ovu taktiku kako bi potpuno izbrisali svoju krivicu. Ako ih uhvatite u laži ili im date do znanja da prave grešku, trudiće se da prebace krivicu na vas i učiniće to tako da ćete se vi na kraju njima izvinjavati.

3. Spremni su da urade sve kako bi izazvali reakciju kod drugih

Kada nisu u centru pažnje, spremni su da pređu granice i urade nešto nepromišljeno samo da bi izazvali reakciju drugih ljudi.

4. Ne znaju da saslušaju druge

Narcisi vole da prekidaju druge ljude, jer smatraju da je njihova priča važnija. Tokom razgovoru sa narcisom samo ćete izgovoriti par reči, a ceo susret teče tako što ćete slušati o njihovom životu i tražiti rešenja i solucije za njih. Moguće je da će vas iz pristojnosti pitati kako ste, ali vaša priča neće dugo trajati.

5. Impulsivna promena raspoloženja i energije

Impulsivne reakcije i nagla promena raspoloženja kod narcisa su samo sredstvo da privuče pažnju na sebe, pa čak i kada demonstrativno i iznenada napušta neko društvo, narcis to radi da bi ponovo bio u fokusu pažnje.

U odnosu sa narcisima treba viti obazriv. Ukoliko ne možete da im pomognete, a oni narušavaju vaše raspoloženje i energiju, možda je trenutak da se distancirate.

Izvor: Lovesensa