Verovatno u svojoj prošlosti imate ljude koji su vas povedili, izgovorili reči koje su vas uvredile, osobe koje su vas izdajle i ili razočarale. Takvi odnosi su bolni i teški, a komunikacija sa toksičnim ljudima utiče na naše emocije i energiju. Kada uočite da je osoba iz vašeg okruženja neko ko nema sasvim dobre namere, jedino rešenje jeste da se distancirate. Ali ako usled situacije, posla, obaveza, morate da komunicirate sa ovom osobom, važno je da preduzmete podređene mere koje će vas zaštititi od njenog uticaja.

Ako ste prinuđeni da ostanete u kontaktu, evo kako da komunicirate sa ljudima koji se prema vama ponašaju loše:

1. Minimalna komunikacija - Ako je moguće da ne kontaktirate, nemojte kontaktirati.

2. Izračunajte unapred poteze ove osobe - Šta je u ovoj fazi korisno za ovu osobu? Da vas i dalje vređa i slabi ? Zatim morate razmisliti o taktici odgovora kako biste postavili granice. Budite oprezni i nemojte ponovo upasti u postavljene zamke. Neke fraze ovakvi ljudi samo koriste da bi vas dodatno zbunili, ponizili i spustili vaše samopouzdanje. Na neke od njih je najbolje da ne ragujete.

3. Komunikacija samo poslovno - Kada sa osobom ovog tipa morate da razgovarate poslovno, ne diskutujte o ličnom. Ne verujte ovoj osobi i ne pravite planove za emocionalnu intimnost sa njom.

4. Preuzmite punu kontrolu nad situacijom - Ne gubite budnost, ne uranjajte u emocije. Kada komunicirate, zapitajte se:

  • Zašto sam ovde?
  • Koja je svrha moje komunikacije sa njim/njom sada?
  • Da li sam sada u optimalnoj poziciji u pogledu samoodbrane?

5. Taktika sivi kamen - Ne pokazujte emocije, ni negativne, ni pozitivne. Ne govorite ovoj osobi ništa o svom ličnom životu, o svojim osećanjima i emocijama. Ne delite nikakve planove. Ukratko, nemojte odavati nove tragove.

6. Preslikajte ponašanje ove osobe - U situacijama kada zaista ne razumete kako da se ponašate, na primer, kada se osoba pretvara da je prijateljski naklonjena ili se previše oslanja na formalizam, samo to preslikajte. To će je zbuniti i pokazati da niste spremni za njenu igru.

7. Ne možete da promenite nekoga ko sam neće da se menja - Ukoliko vas neka osoba uvredi, loše se ophodi prema vama, pokušajte da joj oprostite i kada zaista procenite da je spremna za promenu, pružite joj šansu. Ali, ako iznova ulazite u zamku negativnosti ovih ljudi, samo ćete dodatno narušiti svoju energiju i zdravlje. Zapamtite da ne možete da promenite nekoga ko sam ne želi da se promeni.

Izvor: Sensa