Nedavna analiza koju je sproveo Rek Isap, stručnjak za spavanje i izvršni direktor kompanije Happy Beds, otkriva činjenicu da postoji idealno vreme za ispijanje kafe. Ali to nije u prvim minutima nakon buđenja, kao što su mnogi od nas navikli.

Istraživanje je sprovedeno u Velikoj Britaniji, gde je prosečno vreme kada se ljudi bude u 7:33h ujutru i gde mnogi započinju dan toplim i aromatičnim napitkom. Studija je pokazala da je tačno preporučeno vreme za ispijanje kafe u 8:33h, sat vremena nakon buđenja.

Ako se i vi budite kao Britanci, oko 7:30, onda popijte kafu u 8:30 časova. Ako se budite u neko drugo vreme, odložite ispijanje kafe dok ne prođe najmanje sat vremena od kada ste ujutro otvorili oči. Takođe nećete imati koristi od efekata kafe ako je popijete prerano.

Kada je u pitanju idealan trenutak za ispijanje prve kafe, skloni smo da pristavimo džezvu čim se probudimo. Bilo bi idealno, međutim, sačekati sat vremena, piše sajt Andreea Raicu.

Kada se probudimo, nivoi kortizola su nam najviši. Kortizol, često povezan sa stresom, poboljšava nivo budnosti. Dakle, konzumacija kofeina dok je nivo kortizola već visok može delovati obrnuto ili čak dovesti do razvoja tolerancije na kofein.

Saznajte kojih 6 fraza koriste narcisi kada prebacuju krivicu.

BONUS VIDEO:

Aromatična nes kafa  Instagram/aldallal.ali

Sensa/A.S.