Iako je temperatura pala, narednih dana uživaćemo u sunčanom vremenu, a u tomje će uživati i naše zelene prijateljice – biljke. Ovo je period u kom biljke posebno razvijaju i rastu, pa im je potrebno omogućiti i adekvatnu prihranu. Biljkama su, baš kao i nama, potrebni određeni vitamini i minerali kako bi se razvijale, listale i cvetale. Uvek je najbolja organska prihrana ili prirodno đubrivo, nije ga teško napraviti od stvari koje već imate u kući.

Banana i jaja

U kuči svi imamo jaja i banane. Sredstvo za prihranu može se napraviti od kore od banane i ljuske od jajeta. Kora banane sadrži fosfor koji pozitivno utiče na cvetanje biljaka, kalijum koji podstiče rast i razvoj i kalcijum koji jača biljku. Ljuske jajeta su bogate kalcijumom, a sadrže i magnezijum, fosfor, kalijum i natrijum - pozitivno deluju na kvalitet zemljišta i podstiču rast biljaka.Kako da napravite sredstvo za oporavak i rast biljaka?Uzmite jednu koru i ljuske od dva jajeta, ubacite u blender sa malo vode i miksajte dok ne dobijete jedinstvenu smesu. Prirodno đubrivo sipajte u flašu, a u ostatak flaše dodajte vodu. Promućkajte i sa dobijenom tečnosti zalijte biljke. Osim biljaka kojima je potreban oporavak, ovim rastvorom možete počastiti i zdravo cveće, koje će rasti i cvetati još raskošnije i bujnije. Možete njime zalivati muškatle, petunije i drugo cveće u dvorištu ili balkonu.

shutterstock_1111026287.jpg
Shutterstock 

Kvasac

U kuhinji svi imamo kvasac. Đubrivo sa kvascem sadrži vitamine B grupe koji podstiču uspešniji rast i razvoj biljke. Prihrana sa kvascem može se napraviti od suvog ili svežeg kvasca kvasca. U prvom slučaju, kesica se razblaži u 10 litara vode i dodaju se 3 kašike šećera.   Prihrana od svežeg kvasca se priprema na sledeći način: kocku kvasca stavite u mlaku vodu da odstoji oko 15 minuta i dodajte kašiku šećera. Dobijenu smesu pomešajte sa vodom u razmeri 1: 5 i ostavite da se kuva na tihoj vatri oko 2 sata. Ostavite da se ohladi. Koristi se samo sveže pripremljen rastvor. Nakon prihrane, u tlo se dodajte malo pepela radi održavanja ravnoteže kalijuma. Kvasac u sebi sadrži niz vitamine B grupe i biljne hormone za rast i razvoj biljke, pa pozitivno deluje na mikroorganizme u zemljištu i podstiče njihovu funkcju. Korišćenjem kvasca listovi postaju bujniji, zeleniji, a smanjuje se i rizik od sušenja biljke. Cveće se sa ovim đubrivom zaliva jednom u sezoni.

Talog kafe

U kući svi imamo kafu. Svi bacamo talog, a najbolje je da počnete da ga sakupljate svakodnevno, na mesečnom nivou to je jedan fina količina, od koje možete da napravite i prihranu za biljke, tako što ćete u 10 litara vode dodati šoljicu soca od kafe i ostaviti smesu da prenoći. Time je moguće prihraniti većinu biljaka, a posebno one koje vole kiselo zemljište.

shutterstock_1798564480.jpg
Shutterstock 

Pročitajte i Kako da napravite đubrivo od lovora i crnog luka.

BONUS VIDEO:

Metod samozalivanja biljaka tiktok/joesgarden

Sensa/Z.A.