Ne gaje biljke i povrće samo ljudi koji žive na selu. Poslednjih godina vlada trend bavljenja poljoprivredom u urbanim centrima – u dvorištu ili na terasi, ali čak i ako nemate ni jedno ni drugo, to ne znači da ovoga proleća nećete uživati u finim plodovima iz sopstvene bašte. A nju možete napraviti na prozorskoj dasci i gajiti crni luk. Imamo nekoliko saveta koji će vam pomoći da gajite crni luk sa dugim, sočnim perjem, bogate arome i odličnog ukusa. Za početak, morate da se prošetate do pijace i kupite nekoliko sadnica crnog luka iz rasadnika.


Kako se gaji crni luk na prozorskoj dasci vaše kujne

  1. Zagrejte lukovice pre sadnje. To će im pomoći da se brže "probude" i počnu da rastu. Sat-dva pre sadnje lukovice prelijte toplom vodom (oko 30 °C).
  2. Obezbedite balans toplote i svetlosti. Što manje svetlosti luk prima, sobna temperatura treba da bude niža. Ako luku nedostaje osvetljenje a u kući je toplo, njjegovo perje će biti bledo, uvijeno i gorko. Optimalna temperatura za klijanje luka je od 16 do 18 °C, a za rast od 18 do 20 °C.
  3. Nemoje zakopati lukovice preduboko prilikom sadnje. Dovoljno ih je ukopati za jednu trećinu njihove visine. To će vam pomoći da vaš luk ima glatko i sočno perje.
  4. Uklonite prve listove koji izađu pre klijanja. To će doprineti da luk ujednačeno raste, a njegovo perje biće sočno i meko, a neće biti gorko.
shutterstock_2287658185.jpg
Shutterstock 

Prateći ove jednostavne savete, moći ćete da odgijate divan luk na svojoj prozorskoj dasci, koji ne samo da će ukrasiti vašu kuhinju, već će biti izvor vitamina i odličnog ukusa. 

BONUS VIDEO: Inspirišite se šta biste još mogli da gajite u svojoj kući.

Zasadite voće i povrće u svom domu TikTok/ ideas.o

  Sensa/Z.A.