Gajenje biljaka i cveća za mnoge ljude predstavlja radost, a ukoliko ste i vi veliki ljubitelj cveća, proverite da li u svom dvorištu ili pak na svom balkonu imate sadnice koje mogu da donesu blagostanje vašoj porodici.

Svaka kuća ili stan trebalo bi da imaju ovo cveće:

 • Zimzeleno grmlje – poželjno je saditi u malim grupama oko kuće jer doprinosi ukupnoj stabilnosti kuće. Štiti ga i odbija loše uticaje iz okoline.
 • Travnjak – važno je da se održava i ulepšava cvećem koje treba da bude žuto i crveno jer aktivira pozitivnu energiju.
 • Crveno i žuto cveće - veruje se da crveno cveće povećava energiju cele lokacije i pozitivno utiče na zdravlje stanovnika. Postoji i verovanje da žuti cvetovi podstiču komunikaciju i razmenu energije sa okolinom.
 • Belo cveće - bela je simbol čistoće, žuta podstiče intelekt i komunikaciju, međutim, za razliku od nas, Kinezi crvenu ružu vide kao cvet koji može izazvati sitničavost i narcizam. Ruža je simbol ljubavi, strasti i lepote. Ona je drevni simbol boginje ljubavi, a prema jednom mitu, ruže su izrasle iz zemlje kada je Venera prvi put kročila na kopno.
 • Begonija - podstiče harmoniju, snagu i harmoniju.
 • Plavi i roze jorgovan - stimulišu pisce i umetnike. Međutim, prema starom kineskom verovanju, cveće jorgovana ne treba unositi u kuću.
 • Različak - deluje stimulativno na ljubavni život, porodične i poslovne odnose, ali i pruža podršku od drugih ljudi ukućanima.
 • Maslačak - štiti ukućane od tegoba i dobro utiče na zdravlje.
 • Perunika – ime perunika potiče od Peruna, staroslovenskog boga groma, ili njegove žene, boginje neba Perunike. Prema mitologiji, perunika raste tamo gde je Perunova munja udarila u plodno tlo i gde je duga dodirnula zemlju. Latinski naziv cvet irisa dobio je po grčkoj boginji Iris, koja simbolizuje vezu između neba i zemlje, bogova i ljudi.
 • Ljiljan - u staroj Grčkoj je bio posvećen vrhovnoj boginji Heri, kraljici neba, zaštitnici braka i potomstva. Mit kaže da su ljiljani nastali od kapi njenog mleka koje su pale na zemlju. Iako dolaze u različitim bojama, najpopularniji je beli ljiljan. Simbol je plemenitosti i čistote i veruje se da postoji od početka ledenog doba. I ljiljan je nebeski cvet - simbol beskrajne lepote, sreće, besmrtnosti i spasenja, piše agrosavijet.com.
 • Smokva je simbol obilja, vitalnosti, mira, harmonije muških i ženskih principa.
 • Lokvanji i lotosi su obavezni jer predstavljaju napredak.
shutterstock_1758247244.jpg
Shutterstock 

Još nekooliko čuvara kuće:

Kamenje, šljunak i voda – smatraju se veoma važnim elementima „korisnog dvorišta“. Kamenje i šljunak daju snagu domaćinstvu i jačaju ih. Kamenjar u dvorištu predstavlja planinu u malom i povećava unutrašnji mir ukućana, znanje, mudrost i stabilnost. Staze u dvorištu predstavljaju utabani put kroz život, drveće snagu i zaštitu u životu, a potok uspeh i integritet. Što se tiče detalja u dvorištu, idealan materijal za njih je tesano drvo u crvenkastim tonovima. Veštačke bare treba da imaju prirodan oblik i ne bi trebalo da budu na terenu koji je viši od kuće

BONUS VIDEO:

NAPRAVITE SAKSIJE ZA RASAD OD ROLNE WC PAPIRA Instagram/urbantaproots

Sensa/Z.A.