Plodovi citrusa su izvor vitamina i minerala, mirisni i sočni, a u saksiji veoma lepo izgledaju. Ipak, malo ljudi odlučuje da u svom domu gaji limun ili mandarinu jer briga o ovoj vrsti voća predstavlja pravi izazov, pa je važno da imate znanje kako da ih uspešno gajite u saksiji u kući ili u dvorištu. Mandarine su biljke toplijih krajeva, budući da su poreklom iz Jugoistočne Azije, uspešno se uzgajaju na Mediteranu, a one su citrusi najotporniji na niske temperature - mogu da prežive i do -4°C. Mandarine ne vole ni previsoke temperature pa ih je u tom slučaju dobro držati u senci. Stablo zimzelene mandarine pruža prijatan prizor i rađa tokom cele godine. Briga o njemu kod kuće nije preteška, ali moraju da se poštuju neka pravila. Drvo mandarine može da se gaji iz semena ili pak iz sadnice, a za uzgoj mandarine iz semena do prvih plodova treba čekati i do sedam godina. Zato se više isplati da kupite sadnice - malo drvo mandarine košta oko 8.000 dinara. Da bi vam se ta investicija isplatila, morate da stvorite neophodne uslove za opstanak biljke. Za zrela stabla mandarine potrebno vam je dobra rastresita zemlja (od humusa, stajskog đubriva, peska i masne gline) da bi se brzo ukorenilo i rodlo.

Obratite pažnju na drenažu

Saksija u koju se sadi trebalo bi da bude veća od korena kako ne biste morali prebrzo da je presađujete, a kako piše gardeningknowhow, trebalo bi da bude oko 10 centimetara slobodnog prostora od korena do dna. Trebalo bi da odaberete saksiju koja se pri vrhu ne sužava jer će vam biti otežano održavanje i presađivanje biljke. Važno je da pre sađenja na dno stavite kamenje zbog drenaže pa zatim da sipate supstrat za sađenje, a najbolje je da odaberete supstrat za gajenje citrusa. Važno je da je redovno zalivate pri čemu vlagu možete zadržati i pomoću malča.

shutterstock_2422792049.jpg
Shutterstock Kako da gajite mandarinu kod kuće

Gde da posadite drvo

Mandarina voli puno svetlosti, pa prilikom izbora mesta za stablo morate uzeti u obzir da bi trebalo da bude dobro osvetljeno - idealno je da ima oko pet do šest sati sunčeve svetlosti. Kada je veoma toplo, bolje je biljku staviti u senku kako biste izbegli opekotine listova. Najbolje je saksiju od prirodnih materijala postaviti na južne, jugozapadne i jugoistočne prozore. Zimi je najbolje ne otvarati prozor dugo, a s početkom proleća, biljku izneti na balkon ili lođu.

Kako se zaliva drvo mandarine

Uzgajanje mandarina je težak zadatak. Ne bi trebalo da ga zalivate običnom vodom. Vlaga za navodnjavanje mora biti staložena i zagrejana ako je hladno. Zimi je dovoljno zalivati 2 puta nedeljno. Bolje je napraviti raspored zalivanja i slediti ga kako ne biste preterali. Leti je najbolje to raditi nekoliko puta dnevno. Leti to se mora uraditi pažljivo kako voda ne bi dospela na lišće. Listovi koji su mokri na vrućini mogu se izgoreti.

shutterstock_363907670.jpg
Shutterstock Kako da gajite mandarinu kod kuće

Đubrenje

Mandarine je dobro prihraniti jednom mesečno tečnim đubrivom koje je bogato azotom i fosforom ili onim prilagođeno za citruse. Izbor đubriva za drvo mandarine najbolje je napraviti u korist organskih i mineralnih kompleksnih proizvoda - to može biti skupo đubrivo za agrume ili kao obična kaša od kravljeg stajnjaka. Pre nanošenja đubriva na tlo, potrebno ga je temeljno zaliti. Prihrna se preporučuje preko leta, ali ne i preko zime. Kućnu biljku ne treba držati u jednoj saksiji i mora se menjati kako mandarina raste. Ako je biljka prisiljena da ostane u istoj saksiji nekoliko godina, bolje je povećati hranjenje. Pošto i domaće mandarine mogu da daju plod, veoma je važno pratiti đubrenje zemljišta.

Obrezivanje

Pravilno skidanje lišća i obrezivanje usloviće da drvo počne snažno da se grana i daje plodove. Ali to se mora uraditi pažljivo kako ne biste oštetili grane - zato je najboljeda ovaj psao pvi pt poverite nekome ko se u to razume.

shutterstock_2277804207(1).jpg
Shutterstock Kako da gajite mandarinu kod kuće

Presađivanje

Mlada stabla mandarina najbolje je presađivati svake godine, samo je važno promeniti gornji i drenažni sloj. Za prvi prinos treba strpljenja, a drveće koje rodi bolje je presađivati jednom u dve-tri godine. Kako piše citrus.com, stablo mandarine može da poraste od tri do četiri metra, a orezivanjem može da se skraćuje. Čim korenje "proviri" kroz rupe na saksiji, vreme je za presađivanje u veću, a to bi trebalo obavljati svake tri-četiri godine.

BONUS VIDEO:

Metod samozalivanja biljaka tiktok/joesgarden

Sensa/Z.A.