Mnogi ljudi misle da lale potiču iz Holandije, jer u ovoj zemlji najviše ima polja lala. Ali, istorija pokazuje da su lale došle iz centralne Azije gde su rasli kao divlji cvet, a zatim su se proširile na ceo svet. Prva gajena lala porasla je u Turskoj, a na engleskom je lala "tulip", a zapravo ta reč potiče od turskog turban, jer lale i podsećaju na male turbane raznih boja.

Ceo svet je bio zanesen lepotom lala, a Turska je čak imala ceo festival posvećen ovom cveću. I danas lale predstavljaju jedno od najpopularnijih cveća na svetu. Holandija je mesto na kojem se lale naširoko uzgajaju na poljima - preplavljenim neverovatnim bojama tokom proleća.

Šta simbolizuju lale?

Cveće je odličan način da nekome izrazite svoja osećanja jer će svaki cvet uvek imati svoje posebno značenje. Najčešća značenja lala su:

Savršena ili duboka ljubav - Kako su lale klasičan cvet koji su mnogi voleli vekovima, njima je priklonjen smisao ljubavi. Idealne su za poklon nekome prema kome gajite duboku, bezuslovnu ljubav, bilo da je to vaš partner, deca, roditelji ili braća i sestre.

Preporod - Kako lale cvetaju početkom proleća, one takođe imaju značenje preporoda ili pozitivnih promena. Ako poznajete nekoga ko prolazi kroz neke životne promene, kreće u nove avanture i izazove, ili je dočekao prinovu u porodici, divan buket lala bi bio divan poklon.

Dobročinstvo - Svojim divnim izgledom koji zrači pozitivnom energuijom i simbolom promene i preporoda, mnoge dobrotvorne organizacije koriste cvet lale kao svoj simbol.

Kao i svaki cvet, simbolika lala se takođe povezuje i sa njenim raznim bojama. Tako da, ako želite nekome da poklonite lale ili da ih unesete u svoj dom, saznajte šta koja boja predstavlja:

Bele lale imaju značenje oproštaja, poštovanja, čistote i časti. Ukazuju na novi početak života, ponovno rođenje, preokret nabolje.
Žute lale se smatraju jednim od najsrećnijih cveća i čak imaju značenje vedrine i nade! Viktorijanci čak veruju da žute lale znače "u tvom osmehu je sunce" - zaista divna poruka. A ako posadite žute lale u svom dvorištu, one su simbol sreće i prosperiteta vašem domu.
Crvenelale - Ako ste romantičan tip ili ste u novoj vezi, crvene lale imaju značenje večne ljubavi i strasti. Tako da je veoma popularno cveće za parove, a često se koriste i kao dekoracija za venčanje. Ako želite nekoga da osvojite, pošaljite mu buket prekrasnih crvenih lala!
Ružičaste lale su poznate po tome što znače naklonost, brigu, dobre želje i ljubav. Iako ne tako duboka ili strastvena ljubav kakvu predstavljaju crvene lale. Ružičaste lale su sjajne za slanje prijateljima i članovima porodice kako biste im pokazali da vam je stalo. Ako želite da čestitate nekome na novom poslu, unapređenju ili diplomiranju, ružičaste lale su sjajan izbor.
Pošto je ljubičastaboja povezana sa luksuzom, kraljevstvom, ove lale ukazuju na raskoš i eleganciju. Ljubičaste lale su savršene za svadbene bukete ili da poklonite nekome za koga mislite da je potpuno fantastičan, ili nekome za koga smatrate da je uradio sjajnu stvar u životu.

Zanimljivo je da su cvetni pupoljci lala savršeno simetrični. Postoji preko 150 vrsta lala sa neverovatnih 3 000 sorti. Koje lale su vama ukrale srce?

Izvor: Sensa