Iako je svim biljkama potrebna sunčeva svetlost i prozorska daska nam se često čini najboljom pozicijom za sobno cveće, nekim biljkama ovo mesto u domu ne prija. Od biljke do biljke zavisi da li joj je potrebna direktna svetlost ili više voli osenčena mesta. Međutim, neke sobnebiljke ne tolerišu produženo izlaganje jakoj sunčevoj svetlosti i bolje ih je staviti 1-2 metra od prozora

Saznajte koje biljke ne vole direktnu sunčevu svetlost i zbog toga ih ne treba negovati na prozorskoj dasci:

1. Ljubičice - Opšte je prihvaćeno da je cvetnim biljkama potrebno dosta svetlosti za normalan razvoj i cvetanje. Međutim, to sigurno ne funkcioniše u slučaju ljubičice. Ovaj cvet ne uspeva dobro ako je izložen jakom Suncu. Zato možda neće svetati tokom proleća i leta. Kada su izložene direktnoj sunčevoj svetlosti, listovi ljubičice se mogu pregrejati, počinju da žute i venu. Možete je negovati na prozorskoj dasci, ali ako je u senci ili nije direktno na Suncu.

2. Fikus bendžamin - S jedne strane, potrebno mu je dobro osvetljenje za normalan razvoj i rast, ali produženo izlaganje jakoj sunčevoj svetlosti može izazvati opekotine na listovima, što je ozbiljan stres za fikus. Zato nije dobro da gajite fikus odmah pored prozora, možete ga izdvojiti u ugao koji je osvetljen, ali nema direktne svetlosti i toplote. Ovde takođe mogu pomoći zavese koje štite listove fikusa od opekotina.

3. Dracena - Mnogim omiljena palma, draceni ne prija nega na prozorskoj dasci. Tokom grejne sezone, ako su na dasci odmah iznad radijatora, zbog suvog vazduha njeni listovi često žute i suše.

4. Drvo života - Za drvo života važi pravilo kao i za dracenu - ne voli suv vazduh, listovi će se neizbežno nasloniti na staklo (ako raste na uskoj prozorskoj dasci), a direktna sunčeva svetlost često izaziva opekotine na listovima.

5. Hamedorea - Sve dok je hamedorea mala, neće biti problema sa uzgojem na sunčanoj (i bilo kojoj drugoj) prozorskoj dasci. U ovom periodu ima relativno malu površinu listova, tako da joj ne preti ni pregrevanje ni promrzline od stakla. Ali čim počnu da rastu prilično veliki listovi, najbolje je da je uklonite i od jakog Sunca i od stakla uopšte. Zimi se mogu suočiti sa smrzavanjem, a leti - sa opekotinama.

Koje biljke savršeno uspevaju na istočnom prozoru u domu TikTok/vetterplantco

Izvor: Sensa