Cveće je nešto što najviše oplemenjuje dom, čini ga oazom za odmor i opuštanje, unosi duh prirode u naš životni prostor. Kako bismo pravilno negovali naše biljke, važno je s vremena na vreme da im obezbedimo važne vitamine, minerale i hranljive sastojke. Koliko često treba prihranjivatibiljku zavisi od cveta do cveta, ali za prihranu ne morate da kupujete veštačka đubriva, već možete napraviti prirodno sredstvo u svom domu.

Jedna od najjednostavnijih verzija domaćeg đubriva je kora citrusa koja sadrži brojne makro i mikroelemente koji su neophodni za rast i cvetanje sobnog cveća. Korica sadrži puno kalcijuma, magnezijuma, azota i drugih korisnih jedinjenja. Za pripremu takvog đubriva potrebno je nožem iseckati svežu sočnu koru pomorandže ili mandarine. Koricu potopite u toplu vodu i ostavite da odstoji nekoliko dana. Ako je moguće, važno je koristiti destilovanu vodu ili kišnicu. Pre korišćenja prihrane, procedite vodu, pomorandže odbacite, a dobijenom tečnošću zalijte biljke. Preporučujem da se takva prihrana vrši svake 2 nedelje, što će vam omogućiti da postignete aktivan rast i cvetanjesobnihbiljaka.

Takođe možete pripremiti đubrivo od kore pomorandže tako što ćete je prvo osušiti. Osušenu koru pomorandže treba samleti u blenderu i čuvati u zatvorenoj tegli. Dve kašike dobijenog praha sipajte u dva litra vode, promućkajte i zalijte biljke jednom u dve nedelje. Pomoranžina kora u prahu je odličan prirodni insekticid koji može zaštiti vaše biljke od neželjenih posetioca.

Izvor: Sensa