Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti za negu biljaka u domu prirodnim sredstvima: ekološki načini za suzbijanje mrava

Pojava mrava na biljkama u stanu neprijatna je i štetna za biljku, ali ne znači da ćete morati da se okrenete insekticidima. Pročitajte koji su to prirodni načini da se rešite neželjenih posetilaca.

  Izvor: Foto: Profimedia

Ukoliko mravi naprave mravinjak blizu biljke, ta biljka više ne raste i polako propada. Ako se nasele ispod stabla voćke, ona se za 2-3 godine može osušiti. Na mestu gde se nasele povećavaju kiselost zemljišta, i to negativno utiče na biljke. Mravi su čuvari lisnih vaši jer za ishranu koriste "mednu rosu" koju one izlučuju. Oni ove vaši brane od njihovih neprijatelja, kao što su bubamare, zlatooke, osolike muve. Gde god se pojave lisne vaši, znajte da su i mravi u blizini. Upravo je simbioza između mrava i lisnih vaši najveći problem.

Za suzbijanje mrava treba ukloniti uzrok - biljne vaši

Da biste se rešili mrava, treba da uklonite njihov uzrok, a to su biljne vaši. Kada se upuštate u borbu protiv lisnih vaši, potrebno je da znate da pažnja istovremeno treba da se posveti mravima jer će oni preneti biljne vaši na novu lokaciju da bi ih zaštitili. Mravi će za svoj mravinjak naći mesto na zemljištu koje se ne ašovi i ne kopa. Oni ne vole uznemiravanje. Ako su već izabrali vašu baštu ili saksiju za svoj mravinjak, onda je vreme da krenete u akciju. Mravinjak treba duboko kopati, ne samo na površini. Potrebno je uništiti kraljicu koja je duboko pod zemljom. Raskopan mravinjak možete posuti krečom ili pepelom.

Detoks prostora i čišćenje vazduha: koju biljku staviti u koju prostoriju

Mravi ne podnose jake i oštre mirise poput peršuna, lovora, anisa, lišća paradajza, origana, belog luka, pelena, cimeta, lavande, nevena, sirća, soca od kafe, kore limuna, krastavca, duvana. Razne vrste mrava različito reaguju na mirise. Ponekad je dovoljno u mravinjak zabosti grančice paradajza ili listove peršuna i oni će ga napustiti. Mravinjak možemo posuti i vrućim pepelom, pšeničnim brašnom ili grizom. Takođe, mravi ne vole ni miris čađi. Za neke vrste mrava dovoljno je da karton, površine 20 cm², sa malo čađi stavimo uz mravinjak i mravi će se odseliti.

Koji preparati su efikasni u borbi protiv mrava?

Mravi ne vole ni mirise biljnih ulja. Možete napraviti preparat od 10 litara vode, 2 šolje biljnog ulja, malo deterdženta za suđe ili šampona i malo sirća i time preliti raskopan mravinjak. Postupak treba ponoviti nakon nekoliko dana. A evo još nekoliko preparata korisnih u borbi protiv mrava.

saveti_za_negu_biljaka_u_domu_prirodnim_sredstvima_ekoloski_nacini_za_suzbijanje_mrava_2
Izvor: Foto: Profimedia

Preparat od paradajza

Preparat od mladih listova ili zaperaka paradajza je odlično sredstvo za teranje mrava iz bašte. Mravi toliko ne vole paradajz da nikada ne grade mravinjake u blizini paradajza.

Prirodna apoteka u vašem vrtu: ovih 5 biljaka treba da ima svaka baštovanka

Preparat od ljute paprike

Ljuta paprika će delovati kao repelent koji tera mrave. Dovoljno je poprskati mesto na kome se nalaze mravi rastvorom ljute paprike.

Preparat od pelena

Najpre treba 300 g svežih listova i cvetova pelena potopiti u 10 litara vode i to ostaviti da odstoji 3 dana. Nakon toga preparat je potrebno procediti i njime tretirati mravinjak.

Šećer i kvasac

Kvasac se prirodno nalazi u zemljištu i mravi ga redovno ukanjaju iz svog mravinjaka. Da bismo pospešili razvoj kvasca, možemo mravinjak zalivati vodenim rastvorom šećera ili smese kvasca, šećera i vode. Potrebno je ostaviti taj rastvor neko vreme da se kvasac aktivira i tada preliti mravinjak koji smo malo raskopali, a potom mravinjak treba ponovo zagrnuti. Zagrtanje je potrebno obaviti zbog poboljšanja rasta kvasca u njemu. To će primorati mrave da se odsele.

Čista kuća bez hemikalija: prirodno sredstvo protiv miševa

Mravi štite biljke od štetočina

Mali radnici ne nanose štetu samo biljkama, oni takođe, štite biljke od mnogih štetočina poput grinja, gusenica, crva, puževa. Svakodnevnim radom oni štite šumu na površini od 0,2 h. Ptice ih koriste da bi se otarasile parazita tako što se "kupaju" u mravinjaku i na taj način se podvrgavaju dejstvu mravlje kiseline.

Baštenski mravi popravljaju strukturu zemljišta i tako povećavaju plodnost. Poboljšavaju sadržaj pojedinih elemenata. Sadržaj kalijuma u zemljištu gde se nalazi mravinjak povećava se dva puta, a sadržaj fosfora čak i do 10 puta.

saveti_za_negu_biljaka_u_domu_prirodnim_sredstvima_ekoloski_nacini_za_suzbijanje_mrava_3
Izvor: Foto: Profimedia

Prilagođeno sa: Agroklub

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj