Ženska sreća ili Spatifilium je biljka velikih zelenih listova i divnog belog cveta koji se retko pojavljuje. Smatra se da ovaj cvet donosi ljubav, sreću i mir u domu, posebno ženama, ali je važno da ga negujete i poklanjate ljubav. Iako nije zahtevna za negu, "vlasnici "ženske sreće" često se suočavaju sa jednim izazovom - šta da uradite kada listovi spatifiluma počnu da crne?

Ovo su mogući uzroci koje je važno otkloniti kako biste biljku zaštitili i oporavili:

1. Previše vlage - Uprkos činjenici da je spatifilum biljka koja voli vlagu, višak vode stagnira u korenskom sistemu, pa biljka jednostavno počinje da trune. U ovom slučaju i cvetovi i listovi postaju crni. Da biste rešili ovaj problem, potrebno je da smanjite učestalost i zapreminu zalivanja. Možete presaditi biljku u novo tlo ako je situacija teška i nemojte je više preterano zalivati.

2. Suv vazduh  - Spatifilum teško toleriše nedovoljnu vlažnost u prostoriji. Siguran znak da je vazduh suv jesu listovi koji potamne i suše se, počevši od vrhova. Da biste rešili problem, biljka se mora redovno prskati sprejom. Ako imate akvarijum, dobro je staviti cvet pored njega, to će blagotvorno uticati na njegovo stanje. Ali nemojte preterivati sa vlagom, inače će se pojaviti prethodni problem.

3. Sagorevanje - Žensku sreću ne treba stavljati na direktnu sunčevu svetlost, inače će listovi izgoreti. Obratite pažnju na lokaciju biljke i pomerite ako je potrebno. Osvetljenja treba da ima dovoljno, ali da ne pada direktno na list.

4. Promaja, temperaturne fluktuacije, niska temperatura - Ovo je tropska biljka, kategorički ne toleriše hladmoću, a posebno strujanje vazduha. Listovi i pupoljci venu, pocrne i opadaju. Problem se takođe rešava promenom mesta na kojem čuvate biljku.

5. Nedostatak ili višak đubriva - Žensku sreću je potrebno prihranjivanje u proleće i leto. U hladnoj sezoni, treba je prihranjivati mnogo ređe. Višak đubriva nije ništa manje destruktivan nego nedovoljan. Posledice su iste: biljka postaje crna, počevši od vrhova listova.

Izvor: Sensa