Šta se nalazi na vašem radnom stolu? I prema feng šuiju, i prema psihologiji, važno je da radni sto bude uredan, raspremljen, bez previše stvari, posebno one koje vam nisu potrebne, ili vam nisu lepe na oko. Kako bi testirali vezu između produktivnosti i uspeha na poslu sa predmetima koji stoje na radnom stolu, kompanija "The Joy of Plants" sprovela je eksperiment nad 2 000 ljudi.

Rezultati su pokazali da određene sitnice na radnom stolu mogu povoljno da utiču na koncentraciju, oproduktivnost i motivaciju, pa samim tim povećaju šanse za uspeh i sticanje novca. Čak 40 odsto zasluga za ovo pripada biljkama, 32 odsto jarkim bojama i muzici, a 27 odsto šarenim radnim dodacima poput dnevnika i olovaka. Takođe je utvrđeno da je čak dve trećine učesnika čvrsto verovalo da biljke koje su kupile za kancelariju ili dom pozitivno utiču na njihovo raspoloženje i mentalno zdravlje.

Džejms Vong, botaničar i dizajner bašta, kaže da je ova teorija tačna, biljke zaista smanjuju stres i bol, poboljšavaju samopouzdanje i stabilizuju emocije. "Fasciniran sam koliko ljudi kaže da su im biljke pomogle u borbi protiv anksioznosti i lošeg raspoloženja. Osim toga, dobijate lepo uređen dom ili kancelariju, a možete i da napredujete na poslu", rekao je Džejms.

Osim što ulepšavaju prostor i čiste vazduh, biljke unose duh prirode u dom ili kancelariju. Učiniće da atmosfera u radnom prostoru bude prijatnija, a samim tim ćete i vi biti produktivniji. Neke od biljaka koje su savršene za kancelariju i za radni sto jesu sanseverija, zamija, krasula (drvo novca), potos ili kaktusi.

Izvor: Sensa