Pilea peperomioides je biljka koju mnogi imaju u svom domu, a nisu svesbni njenog svojstva i simbolike. Poznatija po nazivu "kineski dolar", prema istočnjačkim običajima, donosi sreću i obilje u dom u kojem se gaji. Potiče iz Kine, a njeni okrugli mesnati listovi na dugačkim peteljkama podsećaju na kovanice.

Može da bude izuzetno dekorativna, a veoma je laka za negu. Tokom leta je možete držati napolju, ali ne da bude previše izložena direktnom Suncu, a tokom zime je unesite unutra. Voli vodu, ali ne preterano zalivanje i prija joj da bude u senci. Možete je povremeno okrtati prema izvoru svetlosti, odnosno rotirati tako da svaki list bude osunčan.

U Evropu je Pilea peperomioides ili "kineski dolar" stigla 1906. godine kada je botaničar Džordž Fores doneo iz Kine. Posebno je popularna u skandinavskimzemljama, naročito u Švedskoj.

"Kineski dolar" se smatra fengšui biljkom koja unosi u dom pozitivnu energiju, uklanja negativnu, smatra se da privlači novac, blagostanje i sreću. U azijskim zemljama ove biljke su sjajan poklon, a neke se prenose i porodične, sa generacije na generaciju.

Izvor: Sensa

https://sensa.mondo.rs/moj-dom/a35223/Feng-sui-biljke-za-hodnik-za-novac-i-srecu.html